facebook

Загальна мобілізація в Україні: кого не заберуть до армії під час війни

В Україні після нападу Росії запровадили військовий стан, який кілька разів продовжили. Він діятиме у країні як мінімум до 23 серпня. До призову підлягають чоловіки віком 18-60 років, які не мають протипоказань до служби. Деякі категорії військовозобов’язаних звільнені від мобілізації.



Мобілізація торкнеться далеко не всіх чоловіків. Згідно з українським законодавством, відстрочку від служби строком до шести місяців можуть отримати “заброньовані” співробітники:

підприємств, компаній та організацій, що виконують замовлення або постачання ЗСУ;
органів державної влади, держустанов та місцевого самоврядування.
В окремих випадках “броня” пошириться на водіїв, які:

працюють на залізничних підприємствах;
перевозять товари медичного призначення чи гуманітарні вантажі;
здійснюють перевезення для української армії чи інших силових структур.
У законі України “Про військовий обов’язок та військову службу” передбачено перелік осіб, які звільнені від призову до армії. Представники Центру громадського здоров’я МОЗ України пояснили, чи можуть мобілізувати осіб, які проходять лікування з використанням препаратів замісної підтримуючої терапії.

Пацієнти ЗПТ – це люди з поведінковими та психічними розладами, що виникли внаслідок вживання психоактивних речовин із встановленим діагнозом залежності. Такі особи непридатні до військової служби при:

синдромі залежності з незначними або помірними психічними розладами – вони обмежено придатні у воєнний час і непридатні для військової служби у мирний час;
синдромі залежності зі стійкими різкими психічними розладами – непридатні для військової служби і виключені з військового обліку.
У ЦГЗ уточнили, що люди, які отримали повістки, мають звернутися до військових комісаріатів, пройти військово-лікарську комісію та отримати її висновок.

Також відомо, що від мобілізації звільнено осіб, які здобувають вищу та професійно-технічну освіту.

Читайте також:  Перед цим вибухне третя світова: астролог назвав точну дату, коли може закінчитись війна в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.