facebook

У ПФУ розповіли, кому з працюючих українців не зарахують до страхового стажу роботу під час війни

Деяким українцям не зарахують період роботи під час війни у страховий стаж. Це, зокрема, стосуватиметься підприємців, які не сплачують Єдиний страховий внесок.



Таке роз’яснення дали в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

У роз’ясненні від ПФУ, зокрема, йдеться про те, що з початку війни багато підприємців скористалися наданою можливістю не сплачувати Єдиний соціальний внесок. Уряд дозволив ФОП тимчасово не платити ЄСВ. Дозвіл діє з 1 березня і залишиться дійсним ще протягом 12 місяців після закінчення війни.

Таким чином, звільнивши малий бізнес від податкового навантаження, влада намагається його підтримати, давши можливість протриматись у важкий воєнний час. Однак у цієї “медалі”, як і в будь-якої іншої, є й зворотний бік.

Зокрема, період несплати ЄСВ не зараховуватиметься ФОП у страховий стаж. А отже, при досягенні пенсійного віку їм може не вистачити року або навіть кількох місяців, щоби вчасно вийти на заслужений відпочинок. Та й сам розмір пенсії вийде трохи нижчим.

“Приймаючи рішення щодо використання наданої державою можливості протягом певного часу не сплачувати єдиний внесок, необхідно пам’ятати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії у майбутньому”, – йдеться у роз’ясненні.

При цьому українцям нагадали, що до страхового стажу входять лише ті періоди роботи, за які було сплачено ЄСВ. Розмір єдиного соціального внеску не може бути меншим за встановлений законом мінімум. З 1 січня цього року він дорівнює 1430 гривень.

Читайте також:  Краще сядьте: українцям показали нову таблицю розмірів стажу для виходу на пенсію

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.