facebook

Військовий облік 2022: чи будуть мобілізувати жінок, і як відбувається ця процедура

Віднедавна в Україні оновився закон, який передбачає взяття жінок на військовий облік. Експерт розповіла про правила, і як відбувається ця процедура в умовах війни.



Всі нюанси пояснила адвокат Наталія Фещик.

21 березня цього року Міністерство юстиції України зареєструвало новий наказ, в якому був перелік нових спеціальностей, які передбачає становлення жінок на військовий облік. Тепер, замість 35 професій, там всього 14.

Перелік складається з наступних професій: Харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік та оподаткування, психологія, поліграфія, Соціальна робота та соцзабезпечення, та інше.

Зараз жінки за своєю ініціативою можуть піти у військкомат зі своїми документами. Якщо вона не встане на військовий облік самостійно, то буде передбачена адміністративна відповідальність, але говорити про це ще рано. Перехідний період закінчиться лише в середині жовтня цього року.

На підставі Указу президента України про мобілізацію всіх осіб, які перебувають на військовому обліку, повинні призивати — незалежно від статі, і так було завжди. У мирний же час це відбувається в добровільному порядку за контрактом.

Далі адвокат зазначила, які є підстави для відстрочки або звільнення від військової служби.

“Підставою для відстрочки буде наявність трьох неповнолітніх дітей-але не підставою для звільнення. Для того щоб були застосовані ці підстави, документи про це слід надавати заздалегідь, щоб до моменту мобілізації вони вже були в особовій справі людини” – розповідає Наталія Фещик.

Також, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть виїжджати за кордон в тих же випадках, що і чоловіки. Тут немає ніяких розмежувань осіб за статтю.

Читайте також:  Внаслідок ракетного удару по Одесі є загиблі та поранені: серед жертв – 3-місячна дитина

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.