facebook

Штраф за російськомовний інтерфейс: всі веб-портали зобов’язані перейти на українську мову

Наступного місяця, 16 липня 2022 року, мережа Інтернет та мова інтерфейсу комп’ютерних програм, встановлених на товарах, мають бути українською. Це регламентується частинами 2 та 6 ст. 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.



Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Це означає, що на будь-якому товарі від кавоварки до пральної машини має бути україномовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран або має вигляд панелі управління зі звичайними кнопками.

Також усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні додатки, сайти ЗМІ тощо), які використовуються як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською. Вона має завантажуватися для користувачів за замовчуванням.

Щодо іноземних сайтів, які пропонують товари чи послуги в Україні, то україномовна версія може мати менший обсяг інформації, ніж основна. Але не бути її зовсім не повинно.

“Варто зазначити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів у мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою Проте відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) і завантажуватися за замовчуванням”, – сказав Тарас Кремень.

Штрафи за порушення
З 16 липня 2022 року Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушують Закон.

Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11 900 гривень.

Читайте також:  Зеленський скасував кримінальну відповідальність за п'яне кермування: підписано закон

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.