facebook

У Раді анонсували масове скорочення соціальних виплат українцям

Якщо Україна не зможе знайти зовнішні джерела для регулярних фінансових надходжень до нашої країни, то влада буде змушена скорочувати видатки бюджету. Іншими словами – скорочувати соціальні виплати українцям.



Про це розповів голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев в ефірі загальнонаціонального марафону.

Власні надходження до бюджету в Україні нині вкрай малі. Те, що ще чи вже працює, не в змозі покрити навіть половини потреб країни, що воює. Отже, окрім зовнішніх надходжень, цих грошей більше взяти немає звідки.

Щомісяця бюджету потрібно додатково близько 5 млрд доларів. Це реальна цифра, яка потрібна не для процвітання і розвитку, а хоча би, щоб утримати країну на плаву.

“Якщо говорити про наші цілі – то це вже озвучені 5 млрд, які ми повинні запозичувати щомісяця. Якщо ні – нам доведеться скорочувати витрати, бо насправді для підвищення податків у нас немає потенціалу сьогодні в економіці, яка перебуває у не найкращому стані. Отже, ми будемо змушені зменшувати витрати, а від цього постраждають, насамперед, соціально незахищені верстви населення”, – зізнався Гетманцев.

Тому перед владою сьогодні стоять два завдання: мобілізувати всі внутрішні резерви для наповнення скарбниці і знайти донорів за кордоном, які будуть готові чи безоплатно, чи хоча б у борг давати нам гроші.

При цьому Данило Гетьманцев зазначив, що Україна, звісно, отримує від закордонних партнерів чималу фінансову допомогу. Однак не всі озвучені мільярди доларів і євро доходять до нашої скарбниці як прямі грошові надходження. Навіть більше: більшість із них безпосередньо до нашого бюджету не надходить, а дається нам опосередковано – через озброєння, товари гуманітарного призначення та інше.

“Допомога в 40 млрд – величезна, безпрецедентна допомога США, яку вони спрямовують на подолання наслідків українського конфлікту – це в меншій частині гроші, які надійдуть до державного бюджету. Це ті 1,5 мільярди, про які ви говорили. А більшість із цих коштів підуть країнам-партнерам, членам НАТО, навіть бізнесу всередині США, які начебто якимось чином пов’язані з нашою країною. І тому це непряма допомога і не гроші в державний бюджет”, – пояснив нардеп.

Читайте також:  Один загинув троє у лікарні: у Росії шукають родичів українців, постраждалих в ДТП

Нагадаємо, чутки про неминуче скорочення соціалки та інших бюджетних видатків виникли не сьогодні. На думку економіста Гліба Вишлінського, уряд навряд чи піде на пряме скорочення соціальних виплат. Це було би для влади рівносильним самогубству. Скорочення виплат відбудеться за рахунок девальвації гривні та відмови від індексації сум, які виплачуватимуть.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.