facebook

Скільки ще триватиме мобілізація і кому вже скоро вручать повістки

Мобілізацію в Україні продовжили й повістки продовжують приходити. Оскільки термін мобілізації становить три місяці, а її продовжили 24 травня, то варто очікувати закінчення призову 23 серпня.



Якщо ж військові дії на той час не закінчаться і буде потрібно підкріплення військовим, мобілізацію знову продовжать.

Що буде з мобілізацією в найближчі місяці – читайте в матеріалі нижче.

Що зараз з хвилями мобілізації?
Як розповіли джерела Styler в українській армії, розподіл на хвилі сьогодні став дуже умовним.

У першу хвилю закликали військових з досвідом у зоні бойових дій – резервістів, колишніх військовослужбовців, ветеранів АТО та ООС.

У другу хвилю – резервістів, які не потрапили в першу хвилю мобілізації, і військовослужбовці, які проходили строкову військову службу до 2014 року або служили за контрактом.

До третьої хвилі, коли повинні були мобілізувати офіцерів запасу і військовозобов’язаних, у яких за плечима є військові кафедри університетів, поки так і не дісталися. І про початок третьої хвилі окреме рішення буде приймати Генштаб.

Річ у тому, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у військкомати вишикувалися черги з добровольців. І там було багато тих, хто мав би потрапити в третю або четверту хвилю мобілізації.

І добровольці продовжують йти у військкомати навіть зараз, в тому числі це й добровольці з трьома дітьми, з довідками, які дозволяють не брати участь в мобілізації й так далі.

А ще протягом перших місяців війни в Україну повернулися українці з інших країн. У тому числі й ті, у кого є досвід бойових дій.

Кому вручать повістки?
Ще в травні в Міноборони повідомляли, що плани з мобілізації виконані й зараз потреби закриті. Але це не означає, що повістки приходити не будуть.

Читайте також:  Поки українці повертаються з-за кордону без обсервації, в Узбекистані за п'ять днів звели масштабну карантинну зону

Кількість необхідних призовників, яка буде необхідна для укомплектування конкретних підрозділів, визначатиме Генштаб ЗСУ. Крім того, існують певні списки необхідних на війні професій і навичок.

Тим більше всі мобілізовані повинні пройти медкомісію і навчання – без цього на захист країни не відправлять. Навчання в перші тижні війни скоротили до декількох тижнів, але як розповіли нам самі мобілізовані – три-чотири тижні впевнено перетворюються зараз на шість. А значить – у мобілізованих є достатньо часу для підготовки.

За словами військових, є й інші причини мобілізації – на жаль, в Україні є загиблі та поранені. А значить певні потреби потрібно заповнити.

Як розповів секретар РНБО Олексій Данилов, для контрнаступу і повернення своїх територій, Україні потрібно сформувати шість нових бригад – а це 25 тисяч осіб. Яких потрібно мобілізувати та навчити, а це означає, що повістки будуть приходити.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.