facebook

Підвищення пенсій українцям у липні: що про це вже відомо

На липень в Україні заплановано черговий етап підвищення пенсійних виплат. Це підвищення пенсій пов’язане зі зростанням показника прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Іншими словами – для людей віком понад 60 років.



Наймасштабніше підвищення пенсій цього року відбулося в березні. З 1 березня індексували пенсію непрацюючим пенсіонерам. А вже із квітня перерахують пенсії громадянам, які продовжують працювати на заслуженому відпочинку. Щоправда, після перерахунку вони отримуватимуть підвищену пенсію лише з червня. Однак у червні їм обіцяють повернути всю різницю між старою та новою пенсією, яку заборгують за три місяці – з квітня по червень.

Загалом на 2022 рік заплановано ще три етапи підвищення пенсій. Найближчий із них має відбутися у липні. Тоді, у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, зростуть мінімальна та максимальна пенсії, які залежать від його величини.

Зокрема, мінімальна пенсія дорівнює 1 прожитковому мінімуму, а максимальна – 10. Так, зараз прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 1934 гривні. Відповідно, розмір мінімальної та максимальної пенсії становлять: 1 934 та 19 340 гривень.

А з 1 липня ПМ для цієї категорії громадян становитиме 2027 гривень. А отже, мінімальна пенсія дорівнюватиме 2 027, а максимальна – 20 270 гривень.

Крім того, зростуть також надбавки до пенсії, які надаються громадянам за наднормативний стаж (жінкам понад 30 років, чоловікам – понад 35).Щоправда, їхній приріст буде дуже символічним.

Звичайно, всі ці етапи підвищення пенсій планувалися ще в мирний час, коли не було таких катастрофічних проблем із наповненням бюджету. Проте зараз щось передбачити навіть на місяць-два дуже складно. Тому в Мінсоцполітики припускають, що чергове підвищення пенсій за нинішніх умов може й не відбутися.

Читайте також:  В Україні виросте мінімалка і прожитковий мінімум: названо суму

“Я сподіватимусь, що можливості держбюджету дозволять виконувати календар підвищення пенсій. Ми здійснимо перерахунки пенсіонерам. Перерахуються надбавки за понаднормовий стаж, і якщо люди мають додаткові виплати, прив’язані до прожиткового мінімуму”, – зазначила голова Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.