facebook

Українські біженці в Італії: з якими проблемами зіткнулися наші співвітчизники

Італія – не найпопулярніший напрямок для наших співгромадян. Українські біженці лише недавно почали отримувати виплати від держави. Експерти розповіли, яку допомогу пропонують понад 120 тисячам людей, які наші притулок у сонячній країні.



Більшість українців, які прибули до Італії – жінки та діти. Основні міста, що прийняли біженців: Неаполь, Рим, Мілан та Болонія.

Людям надано право на дозвіл проживання на рік за мотивами “тимчасового захисту”. Юридично це не вважається статусом біженця.

Громадянам України дозволяється навчатися у місцевих школах та працювати. Українців, які перебувають у країні за програмою тимчасового притулку, вносять до національної системи охорони здоров’я. Їм доступні консультації лікарів, рецепти на медикаменти, лікування гострих та хронічних захворювань.

У деяких регіонах, надають безкоштовний проїзд практично на всіх видів транспорту. Проте є проблеми. Можна місяцями чекати посвідки: регіональні адміністрації погано справляються з напливом біженців. Власниками пластикового “пермессо” стали зовсім небагато українців. Щасливчики можуть офіційно влаштуватися працювати.

При цьому Італія виділила біженцям матеріальну допомогу на загальну суму 800 мільйонів євро. Щомісячні виплати у 150 євро на дитину та 300 на дорослого доступні протягом трьох місяців. Її мають право отримати ті, хто самостійно знайшов житло (у друзів, знайомих чи родичів), а не розташувався у наданому державою.

Перші біженці з України приїхали до Італії наприкінці лютого. Вони отримали перші виплати лише 27 травня. У тому числі ті, хто подав відповідні заяви до 9 травня, а решта, як і раніше, очікують.

Італійці самі надають допомогу біженцям: діють релігійні центри, благодійні організації та волонтери. Вони приносять продукти, влаштовують звані обіди, купують речі та організують дитячі розваги.

Читайте також:  В Італії через коронавірус заборонили весілля і похорони

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.