facebook

Мобілізацію в Україні продовжили. Кого призиватимуть на службу

Народні депутати України підтримали законопроект про продовження воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів. Тож українцям вручатимуть повістки до 23 серпня.



“Призову під час загальної мобілізації підлягають громадяни віком до 60 років, які за станом здоров’я та морально-діловими якостями можуть служити у війську, — каже Ігор Тесленко, начальник відділу територіального центру комплектування та соціальної підтримки. — Призов здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами, які наразі не розголо шуються і мають гриф “секретно”.

Дехто каже, що нині триває друга, третя чи якась там інша за порядком хвиля мобілізації. Але це не відповідає дійсності. Насправді, в нас відбувається загальна мобілізація. Цей процес безперервний.

— Тих, хто не має бойового досвіду, відправляють на передову?

— Їх спершу скеровують до навчальних центрів для проходження відповідної підготовки. У зв’язку з воєнним станом навчання бійців рядового та сержантського складу проходить за скороченим терміном, який триває від семи до 20 діб, залежно від складності спеціальності.

— Повістки отримують і ті, хто має бронь по мобілізації. Чому так відбувається?

— Накази про відстрочку від мобілізації видає Міністерство економіки. Враховуються потреби підприємств, які входять до переліку критичної інфраструктури. Наразі вже заброньовано 520 тисяч осіб. Однак оборонне відомство відмовляє у відстрочці від мобілізації тим працівникам підприємств критичної інфраструктури, котрі мають дефіцитні військові спеціальності, яких потребують Збройні сили. Адже оборона держави — понад усе. На сьогодні це найважливіше й пріоритетне завдання.

— Чи довго триватиме мобілізація?

— Це залежатиме від ситуації на фронті. Принаймні на період воєнного стану її відміняти не планують. Тож усім, кому приходять повістки, необхідно з’явитися до центрів комплектування та соціальної підтримки, навіть якщо особа служить у підрозділі територіальної оборони.

Читайте також:  Папа Римський прибув до Казахстану, відмовившись від поїздки в Україну

— Яке покарання очікує ухилянтів?

— Ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.