facebook

Курс долара в Україні зміниться: озвучено вартість з урахуванням нових правил НБУ

В Україні Національний банк прибрав обмеження щодо максимальної “маржі” на вартості долара у банківських обмінниках. Це призвело до стабілізації курсу і в майбутньому призведе до зміцнення гривні до позначки 32,1 грн за долар (офіційний курс 29,2 грн + 10% націнки обмінника).



Про це в інтерв’ю шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару у межах YouTube-проєкту “Орестократія” розповів викладач макроекономіки бізнес-школи МІМ-Київ, старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар. Повний текст інтерв’ю можна прочитати тут.

“Якщо банківські обмінні пункти, що перебувають під регуляцією НБУ, мають продавати не більше ніж зі спредом 10%, а ринковий курс зі спредом 15%, то ці зайві 5% заробляють нелегальні міняйли. Вони купують в офіційних пунктах і перепродують. Я не хочу коментувати, хто і з ким вів якісь розмови, для мене як економіста зрозуміло: щойно зняли штучне обмеження та дозволили всім заробляти, то конкуренція на ринку за два дні вбила цю маржу з 15% до 12,5%. Але тренд іде вниз”, – говорить Кухар.

Також він вважає, що Національному банку потрібно найближчим часом переглянути офіційний курс (збільшити вартість долара). Справа в тому, що експортери мають продавати валюту за курсом НБУ. Близько 40% експортного прибутку отримують із ЄС (у євро). Долар при цьому щодо євро знизився, тому й курс долара щодо гривні треба збільшити, вважає експерт. Так українські експортери не втрачатимуть частину виторгу на різниці у валюті.

Читайте також:  В Україні підвищать пенсії і роздадуть надбавки в 1 тис. грн

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.