facebook

Свято Вознесіння Господнього 2022: коли, що можна і не можна робити, молитва

Вознесіння Господнє – одне з найбільших церковних свят. Читайте в матеріалі ТСН.ua, коли Вознесіння Господнє, що можна робити, про заборони дня і сильну молитву для кожного.



Зміст
Якого числа святкують Вознесіння Господнє 2022 року християни західного та східного обряду
Традиції святкування
Вознесіння Господнє: що можна робити і заборони
Молитва на Вознесіння Господнє
Щорічно велике церковне свято Вознесіння Господнього святкують на 40-й день від Великодня. Приурочена подія тому періоду, коли Ісус Христос був зі своїми учнями протягом місяця після свого воскресіння.

Якого числа святкують Вознесіння Господнє 2022 року християни західного та східного обряду
Свято Вознесіння Господнього завжди припадає на різну дату, адже прив’язане до іншої великої події – Великодня. А тому 2022 року християни західного обряду святкуватимуть його 26 травня, а християни східного обряду – 2 червня.

Згідно з Євангелієм, коли Ісус Христос, Син Божий, воскрес із мертвих, то він ще понад місяць перебував серед своєї пастви та апостолів на землі. Згодом зібрав він всіх учнів на горі Елеон, подарував їм своє благословення, а потім вознісся у плоті на небо. Після цього присутні побачили янголів, які з’явилися серед хмар та сповістили, що Господь ще повернеться на землю.

Традиції святкування

Вознесіння Господнє входить до переліку дванадесятих свят, а тому вже напередодні під час святкового богослужіння починаються урочисті співи та Всенічне бдіння. Віряни обов’язково відвідують храми або приділяють час молитві вдома. Свято завжди припадає на четвер, тому не кожен може цього дня піти до церкви. В цю дату немає посту, тож можна вживати будь-яку їжу.

Серед слов’ян ця дата була відома, як перехід весни в літо, в цей період починається спека. В давнину наші предки традиційно водили хороводи, славили Бога. В кінці дня влаштовували святкові столи та гуляння.

Читайте також:  В міністра з Івано-Франківська минулої ночі померла дружина

На Вознесіння Господнє часто пекли пироги із зеленою цибулею та особливе частування під назвою “драбинка”. Це був пиріг, який зверху прикрашали тістом, щоб вийшли такі собі “перекладини”. Їх освячували в церкві, а потім ставили на святковий стіл.

Вознесіння Господнє: що можна робити і заборони
В свято Вознесіння Господнього є певні заборони від Православної церкви:

не можна пліткувати, лихословити;
якщо вас попросили про допомогу, не відмовляйте;
забороняється їздити на кладовище і поминати померлих;
не можна вінчатися;
категорично не дозволено плювати на землю, тому що по ній ходив Ісус Христос.
А ось працювати в цей день дозволяється, адже це не вихідний. Віряни також стараються на Вознесіння Господнє подавати милостиню жебракам, допомагати нужденним.

Молитва на Вознесіння Господнє

Це коротенька, але дуже важлива молитва, яка допоможе знайти відповіді на свої запитання, додасть здоров’я, сил і наснаги:

“Всемогутній Боже! Твій Син Єдинородний, наш Господь Ісус Христос, вознісся на небеса.

Дай, щоб ми також возносилися у сeрцi та розумі і постійно перебували там із Ним, Господом, Який живе і царює з Тобою і Святим Духом, один Бог, нині і повіки віків. Амінь”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.