facebook

Європою поширюється Мавпяча Віспа: хворобу виявлено ще у двох країнах

За межами Африки кількість країн, де були зафіксовані випадки рідкісного захворювання, зросла до семи.



На тлі незвичайного глобального спалаху випадків захворювання віспою мавп з’явилися повідомлення про цю хворобу в іще двох європейських країнах – Італії та Швеції.

Про це повідомляє The Daily Mail.

За даними Агентства охорони здоров’я Швеції, віспу мавп було виявлено у однієї людини у Сткогольмі. Перебіг хвороби неважкий, хворому надають необхідну допомогу.

“Ми досі не знаємо, де людина була заражена. Наразі триває розслідування”, – повідомила Клара Зонден, лікар-інфекціоніст і слідчий агентства.

Пацієнт, у якого виявили рідкісну хворобу в Італії, відпочивав на Канарських островах. Наразі він перебуває в ізоляції в лікарні Спалланцані в Римі. Ще два випадки з підозрою на мавпячу віспу перебувають під моніторингом.

Таким чином кількість країн за межами Африки, де було виявлено або підозрюються випадки цієї хвороби, зросла до семи.

Раніше пацієнти з підтвердженою віспою мавп були виявлені у Великій Британії, США, Іспанії та Португалії, у Канаді досліджують потенційні випадки.

Експерти побоюються, що відомі випадки є вершиною айсберга, оскільки більшість пацієнтів не пов’язані одне з одним, тобто поширення захворювання може бути більшим. Цей спалах називають “незвичайним”, оскільки вважалося, що передача віспи мавп від людини до людини є надзвичайно рідкісною.

До цього часу вірус було виявлено лише в чотирьох країнах за межами Західної або Центральної Африки, і всі випадки мали пряме сполучення з континентом.

Більшість випадків у Британії та Іспанії пов’язані із геями або бісексуалами. Статева орієнтація пацієнтів в інших країнах не розголошується.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що найближчими тижнями очікує збільшення кількості випадків захворювання в інших країнах.

Читайте також:  Без суворого карантину і масок: Швеція мала інший підхід до COVID-19. Тепер там одні з найнижчих рівнів заражень

Мавпяча віспа має інкубаційний період до 21 дня, тобто до появи перших симптомів може минути три тижні після зараження.

Початкові симптоми включають лихоманку, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, мороз і виснаження. Може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, включно з геніталіями.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися або захворіти на цю хворобу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку ліквідували в 1980-х роках.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.