facebook

Нацбанк України думає над поверненням до плаваючого курсу гривні

Національний банк України задля підвищення стабільності на валютному ринку думає про повернення плаваючого курсу, повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в інтерв’ю виданню The Asahi Shimbun.



“Хочу повідомити, що наразі ми розглядаємо можливість пом’якшення деяких валютних обмежень. Ми також думаємо, як повернутися до режиму плаваючого обмінного курсу. Такий крок принесе більшу стабільність на валютний ринок”, – сказав він.

Шевченко зазначив, що наразі відхилення ринкового курсу від офіційного, зафіксованого на початку війни, “малесеньке”.

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого призупинив роботу валютного ринку України, крім продажу валюти, та зафіксував курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн/$1, що призвело до появи чорного ринку, на якому в перші дні курс сягав 39-40 грн/$1. Згодом регулятор дозволив продаж валюти у відділеннях, які є під загрозою захоплення окупантами, за рішенням їхнього керівництва.

Наступний крок щодо лібералізації НБУ зробив з 15 квітня, коли надав банкам та небанківським фінустановам право продавати готівкову валюту на всій території країни за курсом, не вищим за “офіційний плюс 10%”, проте в межах обсягу придбаної валюти. У результаті багато банків задекларували можливість продажу валюти за максимально можливим курсом 32,17-32,18 грн/$1 і водночас підняли курс купівлі ближче до курсу продажу.

Проте вільно офіційно купити готівкову валюту, за інформацією учасників ринку, дуже складно. Однак чорний ринок відреагував невеликим зміцненням гривні, в результаті чого курс долара на ньому був вищим приблизно на 2%. Проте в результаті двох стрибків наприкінці квітня та минулого тижня ця різниця збільшилася приблизно до 7%: на чорному ринку гривня котирується по 34,3-34,5 грн/$1.

Читайте також:  Вжарить 40-градусне пекло: у деякі регіони України повертаються дощі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.