facebook

Від світської левиці до кандидатки в президенти: як похресниця Путіна – Ксенія Собчак – стала одіозною персоною у РФ

Ксенія Собчак – російська журналістка, ведуча, акторка, громадська діячка, членкиня партії “Громадянська ініціатива”.

Про те, як Собчак розпочинала свій “шлях слави” з ролі ведучої проєкту “Дом 2” і стала політичною журналісткою і навіть кандидаткою у президенти РФ, – розповідаємо у нашому матеріалі.

Сім’я, дитинство, навчання

Ксенія – донька першого та єдиного мера Санкт-Петербурга, Анатолія Собчака (1991–1996) та сенатора Людмили Нарусової. Народилася 5 листопада 1981 року в Ленінграді. З огляду на становище її батька, вона від раннього дитинства була знайома з багатьма майбутніми представниками вищих кіл російської влади. Вважається, що Ксенія – похресниця президента Володимира Путіна, але в інтерв’ю Радіо НВ 2019 року Собчак спростувала цю інформацію, заявивши, що кремлівський лідер був присутній на її хрестинах, але не є її хрещеним батьком. “Він був на хрещенні, був дуже близький з моїм батьком (тому він на всіх фотографіях там є), але, як я пам’ятаю, взагалі не був моїм хрещеним батьком. У нас взагалі не було (як я пам’ятаю, мені було 12 років) такого ритуалу. Путін – не мій хрещений батько”, – заявила Собчак. А ось мати Ксенії, Людмила Нарусова, в інтерв’ю “Комерсанту” одного разу розповіла, що її донька була хрещена 1993 року, її хрещеним батьком був отець Гурій, який служив в Олександро-Невській лаврі, а хрещеною матір’ю – університетська подруга Нарусової.



Навчалася Собчак у середній школі № 185 із поглибленим вивченням англійської мови, а закінчила школу при РДПУ імені А. І. Герцена. Батько дівчинки хотів, щоб вона вступила на юрфак Санкт-Петербурзького державного університету, але Ксенія на знак протесту обрала факультет міжнародних відносин. Після смерті батька 2001 року (Собчак помер 2000-го) переїхала до Москви і перевелася до МДІМВ. Здобула диплом магістра політології.

Кар’єра на ТБ та популярність
У столиці Ксенія Собчак вирішила робити кар’єру на телебаченні, оскільки вважала роботу звичайної співробітниці апарату Міністерства закордонних справ або службу в посольстві надто “дрібною” для себе. Вона почала ходити кастингами і 2004 року була обрана ведучою реаліті-шоу “Дом-2” на телеканалі ТНТ. Проєкт став найтривалішим реаліті-шоу в історії та був включений до Книги рекордів Гіннеса, а його ведуча Ксенія Собчак стала відома на всю країну. Вона працювала у проєкті до 2012 року, її зарплата зросла від 10 до 50 тисяч доларів на місяць.

Читайте також:  Астрологиня спрогнозувала, коли в Україні закінчиться війна та назвала міста, на які чекає небезпека

Далі були проєкти “Блондинка у шоколаді”, присвячений приватному життю Собчак, “Зоряний бульвар”, “Хто не хоче стати мільйонером?”, “Останній герой–6: Забуті в раю”, “Дві зірки”, “Цирк із зірками”, “Танці з зірками”, а крім цього, Собчак стала однією з найбільш затребуваних та високооплачуваних ведучих на різних корпоративах. Працювала Ксенія і ведучою авторської програми “Срібний дощ” на радіо, а також обіймала посаду головної редакторки чоловічого глянцю Max, жіночих SNC та L’Officiel.

У січні 2019 року Собчак запустила власне YouTube-шоу “Обережно, Собчак”. У ньому журналістка бере інтерв’ю у відомих людей.

Відносини родини Собчаків із Путіним

У квітні 1990 року Анатолія Собчака обрали депутатом Ленради. Він набирав штат помічників, серед яких опинився і Путін. Звели їх спільні знайомі, товариші з КДБ. У 90-ті роки з’явилися публікації про те, що Собчак був інформатором спецслужб, а розповів про це колишній співробітник КДБ та однокурсник Путіна – Юрій Швець, який нині живе у США. Про це він розповідав в інтерв’ю Дмитру Гордону. Між сім’ями Собчака та Путіна склалися дружні стосунки. У своїх інтерв’ю Ксенія не раз згадувала, як разом із батьком та родиною на той момент ще майбутнього президента РФ вони їздили на відпочинок до Фінляндії. Кажуть, саме Анатолій Собчак посприяв тому, щоб президент Борис Єльцин обрав своїм наступником Володимира Путіна. А коли 1997 року Собчака звинуватили у зловживаннях на посаді мера Санкт-Петербурга і йому загрожував арешт, саме Путін допоміг йому виїхати до Франції, а через два роки повернутися назад і отримати одну з ключових ролей під час передвиборчої кампанії Володимира Володимировича 1999 року.

Навколо смерті Анатолія Собчака теж ходило багато легенд. Він помер у ніч проти 20 лютого 2000 року в готелі “Русь” у Світлогорську. Офіційна причина смерті – гостра серцева недостатність. Ні донька Ксенія, ні вдова Людмила Нарусова не вірили у те, що смерть настала природним чином. Розтин робили двічі, проте слідів насильницької смерті не знайшли. На похороні Собчака був присутній і Путін.

Читайте також:  “The Times”: “Чутки про хворобу путіна були правдою”

Опозиціонерка та кандидатка у президенти

Громадсько-політична діяльність Ксенії Собчак розпочалася 2006 року зі створення організації “Всі вільні!”. Рух цей вона називала неполітичним та спрямованим на надання допомоги та підтримки молоді. Політологи намагалися аналізувати діяльність цієї організації та не могли зрозуміти, навіщо це знадобилося Ксенії. Російський галерист і публіцист Марат Гельман припустив, що Собчак могла націлитися на політичну кар’єру в “Єдиній Росії” та збирала своїх прихильників напередодні виборів до Державної думи V скликання 2007 року. А голова “Молодіжного яблука” Ілля Яшин сумнівався у самостійності Собчак та ділився з журналістами думкою, що рух “Всі вільні!” міг бути створений зі схвалення Адміністрації президента для критики опозиції.

Проте діяльність організації досить швидко припинилася. Наступного разу Собчак голосно заявила про себе у суспільно-політичному контексті під час масових протестів 2011–2013 років, поштовхом до яких стали масові порушення на виборах до Державної думи VI скликання. Тоді на мітинг на Болотній площі Ксенія прийшла, як звичайна учасниця, обурена масовою фальсифікацією. Однак на мітинг, присвячений інавгурації Володимира Путіна 2012 року, організований на тій самій Болотній, Собчак не прийшла. Участь у протестних акціях спричинила для неї проблеми в роботі – багато телеканалів почали розривати з нею контракти та навіть вирізали з ефірів фрагменти з її участю. До серпня 2012 року журналістка втратила всі контракти на федеральному телебаченні. Але її політичні амбіції нікуди не поділися.

Пізніше Собчак заявила, що йде в президенти РФ, і навіть під час особистої зустрічі повідомила про це президента Путіна. 8 лютого 2018 року Ксенія була зареєстрована як кандидатка на виборах президента Росії. На сайті “Відомостей” тоді було опубліковано листа, в якому Ксенія оголосила про своє висування та пояснила, що вважає свою участь у виборах найкращим законним способом висловити протест, і планує стати своєрідною графою “проти всіх”. Собчак отримала на виборах 1,66% голосів проти 76,65% у Володимира Путіна. ЇЇ соратники із протестного руху 2011-2012 років визнали цей крок участі у виборах узгодженим з Кремлем, а опозиціонер Олексій Навальний назвав Ксенію “чемпіонкою з лицемірства”.

Читайте також:  Путін різко змінив риторику щодо війни в Україні: красномовні відео "до" і "після"

Війна в Україні та втеча до Ізраїлю

Після того, як Путін віддав наказ повномасштабного вторгнення до України 24 лютого, Ксенія Собчак разом із п’ятирічним сином Платоном відлетіла до Ізраїлю, який став притулком для багатьох емігрантів із Росії. Журналістка, як стверджує преса, перебувала там місяць та оформила громадянство на себе (оскільки її дід по материнській лінії був євреєм) та сина, а у її другого чоловіка – режисера Костянтина Богомолова – ізраїльське громадянство є вже кілька років. Вона вже навіть встигла продати свою розкішну квартиру в московському районі Хамовники за 10,3 мільйона доларів. Пізніше Собчак повернулася до Москви та опублікувала у своєму телеграм-каналі відео, зафільмоване в Підмосков’ї, в якому у звичній для неї манері “постібалася” над тими, хто пише про еміграцію Ксенії до Ізраїлю.

Сьогодні журналістка продовжує знімати контент для свого Youtube-каналу “Обережно, Собчак”. Якщо раніше вагому частку доходів Собчак отримувала від роботи на корпоративах (гонорар за один такий вечір становив 30-35 тисяч євро), то за версією журналу Forbes, вона вже 2 роки поспіль (2019-го та 2020-го) посідає перший рядок у рейтингу російських блогерів в Instagram та YouTube із заробітку, з доходом $1,48 млн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.