facebook

Відбудова України коштуватиме щонайменше $600 мільярдів — Шмигаль

Збитки України внаслідок повномасштабного вторгнення росії вже становлять понад $500 млрд.
Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у фейсбуці.



“Разом із президентом Володимиром Зеленським виступили на Spring Meetings 2022, які проводять Світовий банк та МВФ. Розповіли партнерам про плани росії знищити Україну та українську економіку. Заблоковані порти, удари по заводах, спроби зірвати посівну, зруйновані міста. Все це частина цього плану. Збитки для української економіки вже становлять більше 500 млрд дол. ВВП цьогоріч може впасти від 30% до 50%”, — розповів Шмигаль.

Він наголосив, що Україні потрібна фінансова підтримка партнерів, аби вистояти. Розмір такої короткострокової допомоги український уряд оцінює в 4-5 млрд дол. щомісяця протягом наступних пів року.

“Одним із механізмів такої підтримки можуть стати спеціальні права запозичення, які емітуються МВФ. Закликаємо, аби наші міжнародні партнери надали 10% своїх СПЗ Україні, що дозволить отримати мільярди доларів для покриття бюджетного дефіциту. Так ми зможемо й надалі виконувати свої соціальні зобов’язання, підтримувати бізнес, відновлювати критичну інфраструктуру”, — зазначив Шмигаль.

За його словами, в довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України буде коштувати щонайменше 600 млрд дол. За дорученням президента України, уряд разом зі світовими експертами вже розробляє такий план відновлення.

Шмигаль закликав світ підтримати Україну, підтримати свободу та демократію.

Читайте також:  "Навіщо я буду зустрічатися?" Зеленський озвучив основні умови на переговорах з Росією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.