facebook

Дипломат зі США назвав країни, яким загрожує вторгнення РФ, якщо вона “виживе” в Україні

Російський диктатор Володимир Путін не обмежиться війною лише проти України. Він може спробувати захопити інші держави, серед яких і країни-члени Північноатлантичного альянсу (NATO).



Але це лише в тому разі, якщо російським військам і самій РФ вдасться “вижити” у протистоянні з українськими Силами оборони. Таке переконання висловив американський дипломат Роберт Пірсон у статті на The Hill.

На його думку, глава Кремля прагне повернутися до кордонів Російської імперії. Відповідно, для цього йому потрібно здобути контроль над низкою європейських країн.

Пірсон каже, що в списку таких потенційних “жертв Путіна” перебувають не тільки Латвія, Литва й Естонія, а й Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія і Молдова.

“Путін, якщо він виживе, втративши свою “ауру” над Україною, зробить усе можливе, щоб зміцнити російську військову присутність якнайдалі на заході. Він змусить Мінськ більше підпорядковуватися Москві й зробить присутність військ РФ напівпостійним, як це відбувається у Сирії та Казахстані. Активізує діяльність у Калінінграді й уздовж російських кордонів у Прибалтиці як зброю залякування проти країн Балтії, НАТО, Польщі й Німеччини”, – висловив переконання дипломат зі США.

Він також упевнений, що російський лідер зацікавлений у створенні замороженого воєнного конфлікту в Україні.

Тому головним завданням НАТО Пірсон назвав необхідність визначитися із новою системою європейської безпеки після закінчення війни РФ проти української держави.

Дипломат вважає, що санкції проти країни-агресора Росії “не стануть перемогою для США чи НАТО”, якщо вони не мотивують Путіна вивести свої війська з України. В такому разі, наголосив він, Захід має зрозуміти, що “грати в обороні” недостатньо.

Зазначимо, що Роберт Пірсон був посолом США в Туреччині впродовж 2000-2003 років. Він президент American Diplomacy Publishers Inc., вчений Інституту Близького Сходу та науковий співробітник Центру міжнародних і глобальних досліджень/переосмислення дипломатії Університету Дюка. Пірсон двічі служив у НАТО наприкінці холодної війни, під час возз’єднання Німеччини й прийому нових членів Альянсу.

Читайте також:  Росія хоче заборонити стягувати з кримчан борги перед українськими банками

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.