facebook

Грозєв дав прогноз, скільки може тривати війна України й РФ: вирішальним буде один фактор

Росія може протягом року продовжувати війну проти України, проте зосереджуючись лише на східних і південних територіях. Її перебіг залежатиме від внутрішньополітичного фактору в країні-агресорі, а результат визначиться найближчими днями й тижнями.



Таке переконання висловив один із найвпливовіших журналістів-розслідувачів Христо Грозєв із групи Bellingcat. В інтерв’ю виданню BBC він наголосив, що росіяни мають ще достатньо зброї, й нині багато що залежить від здатності українських сил захищатися і припинити звірства ворога.

“З воєнного погляду РФ може продовжити цю війну, але вже не в бік Києва і західної Україні, а лише на території сходу та півдня. Але навіть заради цього їй доведеться організувати мобілізацію або у якийсь інший спосіб додати до тих військовослужбовців, які є зараз, ще щонайменше 150-200 тисяч”, – зазначив журналіст.

На його думку, росіянам не вдасться цього досягнути просто на контрактній основі, без залякувань “призовників” для підписання контрактів. А це призведе політичних потрясінь у країні.

“Якщо зважати лише на воєнний бік справи, то вони можуть продовжити цю війну до кінця року попри втрату 15% своїх винищувачів і вертольотів. У них залишається ще 85%. За нашими оцінками, вони втратили вже майже 30% батальйонних тактичних груп. Це величезна частка. Росіяни мають ще багато техніки, але не мають достатньо офіцерів і солдатів”, – пояснив Грозєв.

Водночас із політичної точки зору, переконаний він, воєнна ситуація може розвинутися по-іншому. Розслідувач припускає, що вже за кілька місяців росіянки дізнаються, скільки їхніх чоловіків і синів не повернуться з війни.

“У РФ втрати у такій кількості завжди призводили до соціальної кризи. Тому я думаю, що Кремлю буде практично неможливо поповнити ту необхідну кількість військових, коли оприлюднять реальні втрати на фронті. Очікую, що це станеться упродовж місяця”, – наголосив журналіст.

Читайте також:  Відомий екстрасенс передбачив закінчення війни

Одним із реальних і важливих факторів Грозєв назвав те, що повернення російських військ до Києва, швидше за все, взагалі не буде частиною кремлівської воєнної стратегії. А з іншого боку, те, наскільки окупанти будуть готові продовжити бої за частини сходу й півдня України, “залежить від внутрішньополітичного перебігу, який спостерігатимемо”.

На запитання, якої реакції Заходу він очікує побачити, розслідувач вказав на необхідність продовжувати надавати зброю українським силам. Адже результат війни “визначається зараз, найближчими днями та тижнями”.

“Дуже багато залежить від того, наскільки українське військо зможе зупинити і чинити тиск, аби російська армія не могла продовжити наступ на півдні й сході, наскільки воно буде готове до припинення цих звірств. Це залежить саме від здатності України щодня захищатися”, – підкреслив Грозєв.

Він нагадав, що є країни, які досі або не дали достатньо, або взагалі не надали Україні озброєння, хоча вони мають повні склади – наприклад, Угорщина й Болгарія.

“Це країни, які володіють величезною кількістю зброї, якої дуже потребує Україна. Сподіваюся, що після кадрів, які ми бачимо, вони змінять своє ставлення”, – підсумував розслідувач.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.