facebook

“Найскладніше – це Донбас”: Зеленський розповів про долю переговорів з Путіним, гарантії безпеки та допомогу Україні

Президент України Володимир Зеленський не виключає, що зустріч між ним та президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним не відбудеться. Про це він заявив в інтерв’ю українським журналістам під час телемарафону.



Водночас, на думку Зеленського, навіть після трагедії в Бучі на Київщині необхідно продовжувати переговори з Росією. OBOZREVATEL зібрав головні тези сказаного президентом.

Переговори з Путіним
Зеленський припускає, що зустрічі між ним та Путіним не буде. Проте вважає, що переговори з РФ необхідно продовжувати навіть після трагедії в Бучі.

“Просто сказати – давайте ні про що сьогодні не говоритимемо – позиція найлегша. Найскладніше – говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом і при цьому знайти можливість зустрічатися і на цій зустрічі знайти вихід і при цьому не втратити свою територію”, – сказав глава держави журналістам.

При цьому саму можливість переговорів з Кремлем після трагедії в Бучі Зеленський назвав викликом:

“Усі ми, і я в тому числі, сприйматимемо навіть можливість переговорів як виклик. Виклик внутрішній, перш за все, свій, людський. Потім, коли береш себе в руки, а це доводиться робити, я думаю, що в нас немає іншого вибору”.

Він додав, що “кожна така Буча битиме по руках щодо тих чи інших переговорів”, але потрібно знаходити можливості для відповідних кроків.

Розслідування трагедії в Бучі
Президент України вважає за необхідне прискорення розслідування військових злочинів РФ у Бучі та інших містах країни.

“Невигідно затягувати цей процес і в Європі, тому що вони бачать – доказів більше ніж достатньо і, на жаль, докази будуть тільки з’являтися”, – сказав Зеленський.

Гарантії безпеки для України
На сьогоднішній день Україна не має готового переліку гарантів безпеки – країн, які готові “стовідсотково включитись” за неї. Різні країни “готові гарантувати різне”, розповів президент.

Читайте також:  Рашисти хваляться своїм як гвалтують неповнолітніх українок та як їдять собак – СБУ

“Нам потрібні серйозні гравці. Нам потрібне коло країн, готових протягом 24 годин надати будь-яку зброю, нам потрібно, щоб санкції було розроблено заздалегідь і вони в першу ж секунду, коли ми відчули б загрозу з боку РФ, коло цих держав об’єдналося і ввело все одразу. Під колбу загнали б цю державу”, – сказав Зеленський.

Глава української держави також розкритикував ідеї так званих “демілітаризації” та “денацифікації”, які Москва хотіла б включити до Договору про гарантії безпеки.

“Фразу “демілітаризація” ми забули ще тоді, коли мені пропонували виїхати з Києва. Денацифікація – звучить образливо, ми можемо використовувати цей термін у ваш бік і, як показала та ж Буча, ми маємо рацію”, – сказав Зеленський.

Донбас
Питання Донбасу – одне з найскладніших у переговорах з Кремлем, оскільки бачення РФ повністю відрізняється від позиції Києва.

Але незважаючи на це, домовлятися якось треба, зокрема за участю західних партнерів, щоб закінчити війну, наголосив Володимир Зеленський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.