facebook

Втрати України через війну оцінили в $1 трлн: Шмигаль розповів про ситуацію в економіці

Падіння української економіки за місяць війни, яку розв’язала Росія, досягло 35% ВВП і “трохи вище”. Недовиконання держбюджету за доходами за підсумками березня-2022 очікується на рівні 30%. Якщо врахувати і прямі збитки, і збитки в майбутніх періодах, то втрати України вже оцінюються в $1 трлн.



Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”. Він зазначив, що бойові дії зачепили 10 областей, які у сумі приносять країні половину ВВП.

“Зараз, коли відбуваються військові дії і не пройшов перший шок із початку війни, за нашими оцінками, – це коливання 35% і трохи вище… Збитки, розраховані непрямим способом, з урахуванням втрат у наступні роки – становлять понад трильйон доларів”, – сказав Шмигаль.

До того ж влада вже працює над формальним секвестром бюджету – фактичне урізання видатків, які не стосуються оборони, вже відбулося. Витрати було скорочено на 107 млрд грн, готується скорочення ще на 70 млрд грн.

На армію та захищені статті бюджету коштів достатньо, упевнений Шмигаль. “Ми його (держбюджет. – Ред.) фактично вже змінили, оскільки всі програми розвитку об’єднали та перевели до резервного фонду. І вже з резервного фонду фінансуємо необхідні витрати. Ви питаєте, чи буде формальний секвестр бюджету? Так, працюємо над цим”, – сказав прем’єр.

Те, як розвиватиметься українська економіка надалі, за словами Шмигаля, залежить від того, як швидко відновить роботу бізнес і що буде в експортних галузях, де йде переорієнтація щодо морських поставок на залізничні через Східну Європу.

“Є чітке розуміння того, що коштів на всі першочергові потреби – армію, соціальні виплати, медицину, інші захищені статті бюджету – нам вистачає. Це стосується планування на найближчі два-три місяці”, – пояснив прем’єр.

Читайте також:  В Україні є перша смерть від коронавірусу

За його словами, надходження фінансів від міжнародних партнерів створили для України “подушку безпеки”, яка покриватиме дефіцит. При цьому країна продовжить платити за боргами.

“Україна завжди акуратно виконувала свої зобов’язання. Це імідж держави. 1 березня Мінфін України зробив купонну виплату у розмірі $292 млн за єврооблігаціями. Наступний великий платіж буде у вересні, тому немає жодного приводу розпочинати розмови про списання боргів”, – сказав Шмигаль.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.