facebook

В Україні скасують податки на імпорт товарів та автомобілів Джерело: https://biz.censor.net/r3327973

Рада може звільнити імпорт від мита та ПДВ товарів, які ввозяться підприємствами, а також звільнення від митних платежів транспортних засобів, які ввозяться громадянами. 



Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній раді прийняти законопроект №7190, яким скасовуються податки на імпорт товарів на період воєнного стану, звільнення від мита та ПДВ імпорту транспортних засобів, спрощується ввезення в Україну товарів, на які потрібен дозвіл, а також ведення пільг на сплату податку на нерухомість.

Зокрема законопроект передбачає:

– Платників єдиного податку пропонується звільнити від нарахування та сплати ПДВ від продажу товарів та послуг, а також під час імпорту товарів. Також вони буду звільнені від обов’язку подавати податкову звітність з податку на додану вартість. Водночас їхню реєстрація платником податку на додану вартість буде призупинено. Норма не стосуватиметься продажу та імпорту товарів з росії.

– З 1 січня 2022 року по 31 грудня року, у якому скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок підприємствами за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів, на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих росією.

– Податок на нерухоме майно за 2021 та 2022 роки не нараховується та не сплачується. Пільга стосується житлової нерухомості, яка розташована на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих росією. А також застосовується до нерухомості, яка стала непридатною для проживання у зв’язку з руйнуванням під час бойових дій. Податок на об’єкти нежитлової нерухомості на територіях бойових дій, або окупованих територіях, для юридичних осіб не нараховується та сплачується з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, у якому припинено воєнний стан.

Читайте також:  Автомобіль протягунув дитину кілька десятків метрів: школярка загинула трагічною смертю через власного брата

– З квітня на період дії воєнного стану звільняються від оподаткуванням та сплати ПДВ операції з імпорту товарів в Україну, який здійснюється суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої,

другої та третьої групи. Крім спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Пільга не застосовується до російський товарів.

– З квітня і на період дії воєнного стану звільняються від оподаткування ПДВ та акцизом ввезення фізичними особами легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів. Пільга не застосовується до російський товарів.

– Під час ввезення або пересилання товарів платниками єдиного податку першої-третьої груп їх декларування для поміщення в режим імпорту може здійснюватися шляхом подання попередньої митної декларації.

– На період воєнного стану знімаються заборони та обмеження на пропуск через митний кордон та випуск товарів, які за кодом УКТЗЕД та описом можуть належати, але за своїми характеристиками та фізико-хімічними властивостями не належать до: культурних цінностей, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів; радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до ввезення та застосування на території України; товарів військового призначення чи товарів подвійного використання; небезпечних відходів; агрохімікатів та пестицидів, що підлягають державній реєстрації; об’єктів, торгівля якими підпадає під регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення; генетично модифікованих організмів або продукції, виробленої із застосуванням генетично модифікованих організмів; таких, що містять озоноруйнівні речовини, здійснюються митними органами на підставі заяви декларанта або уповноваженої ним особи про незастосування до таких товарів, встановлених відповідними законами заборон та/або обмежень. Однак митні органи митні органи мають право перевіряти точність і повноту інформації, що міститься у митній декларації під час ввезення такої продукції.

Читайте також:  Скоро будуть дуже добрі новини: Рєзніков зробив заяву

– За рішенням Кабміну дозволяється пропуск через митний кордон України та/або випуск окремих товарів, на які встановлені обмеження щодо їх переміщення через митний кордон, без надання відповідних дозвільних документів та/або за відсутності відомостей про включення (виключення) таких товарів до (з) відповідного реєстру. Окрім товарів з росії.

– На період дії воєнного стану не розпочинаються документальні перевірки дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Розпочаті перевірки – зупиняються. Акти про результати документальних перевірок, зустрічних звірок, заперечення до актів перевірок та податкові повідомлення-рішення не надсилаються.

– Кабінет міністрів може встановлювати: категорії товарів, щодо яких митницею не здійснюються заходи зі сприяння захисту прав інтелектуальної власності; випадки, у яких заборони та обмеження не застосовуються; особливості здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, які підлягають державному експортному контролю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.