facebook

Мобілізація студентів: хто, у яких випадках, основні моменти

Вся інформація про мобілізацію студентів 2022 року в матеріалі ТСН.ua.



Зміст
Хто підлягає і не підлягає мобілізації?
Так чи буде мобілізація студентів?
24 лютого 2022 року, після нападу Росії на Україну, президент Володимир Зеленський видав Указ “Про загальну мобілізацію”. У багатьох українців відразу виникло чимало запитань. Зокрема: хто підлягає мобілізації та чи буде мобілізація студентів? 3 березня 2022 року вийшов Закон Верховної Ради “Про мобілізацію”, яким було затверджено підписаний раніше Указ президента.

Хто підлягає і не підлягає мобілізації?
15 березня 2022 року в Україні почалася друга хвиля мобілізації. Про це повідомив на брифінгу начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

На запитання “Хто підлягає мобілізації в разі воєнного стану” можна відповісти так: призиваються резервісти та військовозобов’язані особи, які придатні до служби (віком від 18 до 60 років). Варто звернути увагу, що першочергово загальній мобілізації підлягають ті, хто має досвід у військовій справі.

Хто не підлягає мобілізації? Тут є досить довгий перелік:

громадяни, які були заброньовані на період дії воєнного стану в Україні за органами державної влади і місцевого самоврядування, установами, підприємствами та організаціями;
жінки і чоловіки, які:
виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років;
самостійно виховують неповнолітню дитину (дітей);
виховують дитину з інвалідністю;
є усиновителями, опікунами, піклувальниками чи батьками-вихователями дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського виховання;
народні депутати;
працівники військових частин, органів військового управління, військових установ чи підприємств;
громадяни, чиї близькі родичі загинули в зоні проведення антитерористичної операції чи загинули там;
науково-педагогічні та наукові працівники закладів вищої/фахової передвищої освіти;
добувачі фахової передвищої чи вищої освіти, асистенти-стажисти, докторанти і аспіранти.
Так чи буде мобілізація студентів?
В пункті 1 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (цей документ має вищу юридичну силу) встановлено наступне: “отримання відстрочки від військової служби надається для здобуття освіти громадянам, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого ступеня вищої освіти”.

Читайте також:  Німеччина надасть Україні новий пакет озброєння: що передадуть

Тобто, мобілізація студентів неможлива, якщо громадянин України навчається в будь-якому навчальному закладі за денною формою навчання. Якщо ви отримали виклик до територіального центру комплектування і соціальної підтримки, необхідно надати документ, який підтверджує, що ви маєте право на відстрочку. Наприклад, довідку з навчального закладу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.