facebook

В Україні додатково мобілізують резервістів: кого це торкнеться

В Україні розпочалася мобілізація військовозобов’язаних, які не входили до категорії резервістів “першої” черги — людей з бойовим досвідом. При цьому солдат строкової служби будуть залучати до оборони держави лише у разі бойових дій на раніше мирній території.



Про це під час брифінгу повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

За його словами, практично 100% резервістів, які перебувають на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, вже попрямували до своїх бойових частин. Тому зараз необхідно провести мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до списку резервістів першої черги.

До резервістів другої черги належать українці, які вже проходили військову службу на певних посадах та можуть бути направлені до військових частин. Також сюди належать ті, хто раніше не проходив службу, але підлягає мобілізації – вони будуть направлені до навчальних центрів ЗСУ для проходження підготовки, після чого їх також направлять до військових частин.

У першу хвилю мобілізації увійшов оперативний резерв ЗСУ: колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (ветерани бойових дій, починаючи з 2014 року).

Щодо жінок, які перебувають на військовому обліку, то вони можуть бути призвані на службу, але на даний момент такої потреби немає.

“Але в окремих випадках вони можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними спеціальностями, такими як медичні, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка тощо. Але варто зазначити, що станом на сьогодні жодна жінка не була мобілізована без її згоди”, – додав начальник управління персоналу.

Щодо солдатів-строковиків, то залучати їх до мобілізації будуть лише у випадку, якщо воєнні дії почнуться на тих територіях, на яких раніше було тихо.

Читайте також:  Рада скоротила перелік підстав для відстрочки по мобілізації: юрист назвав негативну сторону питання

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні продовжили з 26 березня ще на 30 днів, тобто до кінця квітня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.