facebook

Лідери 8 європейських країн закликали негайно надати Україні статус країни-кандидата в ЄС

У зв’язку із агресією Росії вони підтвердили повну солідарність з Україною та її народом.



У понеділок, 28 лютого, президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та Словенії у відкритому листі закликали негайно надати Україні статус країни-кандидата до Євросоюзу. Це відбулося після підписання президентом України Володимиром Зеленським заявки на членство в Європейському Союзі, яку він просить розглянути за спеціальною процедурою — у найкоротший термін.

Текст цього звернення опубліковано на офіційному сайті президента Литви Ґітанаса Науседи.

Заклик восьми лідерів
У спільній заяві лідери восьми європейських країн висловили переконання, що “Україна заслуговує на негайну перспективу вступу до ЄС”.

“Ми закликаємо держави-члени ЄС консолідувати найвищу політичну підтримку України та дати можливість інституціям ЄС здійснити кроки для негайного надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС та розпочати процес переговорів”, – йдеться в документі.

Також лідери названих країн у зв’язку із агресією Росії підтвердили “повну солідарність з Україною та її народом”.

Україна та ЄС
Наразі Україна не визнана офіційним кандидатом на членство в ЄС, хоча вона є частиною угоди про асоціацію з ЄС з 2017 року.

У неділю, 27 лютого, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в коментарі Euronews, що Україна “одна з нас, і ми хочемо, щоб вона були в Європейському Союзі”.

Водночас вона припустила, що вступ нашої країни не буде миттєвим, оскільки цей процес включатиме інтеграцію ринку України в ринок ЄС та зазначивши, що обидва Україна уже тепер тісно співпрацює з Євросоюзом в енергетичній сфері.

Читайте також:  Пентагон підтвердив справжність відео із НЛО, знятого ВМС США

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.