facebook

Виїзд з України лише за згодою президента: який документ підготували у Раді

Ще до визнання Росією так званої “незалежності ЛДНР”, коли ймовірність російського вторгнення стала виразнішою, а західні лідери навперебій виступали із заявами про те, що Росія ось-ось почне бомбардувати Київ – українські чиновники, депутати та олігархи почали активно залишати країну. Після цього президент Володимир Зеленський наполегливо рекомендував усім повернутися в Україну і пообіцяв, що інакше “держава зробить висновки”. Тоді ж у Верховній Раді зареєстрували законопроект №7055 про заборону виїзду за кордон певних груп людей. Такі обмеження на них будуть накладені у разі, якщо в Україні запровадять військовий стан.

Realist.online вирішив розібратися в тому, що пропонує законопроект, наскільки це доцільне рішення і кого воно може торкнутися.

Що пропонується у законопроекті


Документ вносить зміни до законів “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України” та “Про правовий режим військового стану”.

Так, передбачається, що у період воєнного стану виїзд з України заборонять:

членам уряду та їх заступникам;
народним депутатам;
керівникам місцевих держадміністрацій та їх заступникам;
державним службовцям на посадах категорії “А”;
керівникам центральних органів виконавчої влади;
військовослужбовцям ЗСУ та інших військових формувань;
рядовому та керівному складу правоохоронних органів;
керівникам підприємств та установ, що мають стратегічне значення;
керівникам підприємств та установ, які здійснюють діяльність, пов’язану з критичною інфраструктурою.
Тим не менш, документ все ж таки передбачає можливість для перерахованих вище людей виїхати за кордон. Але дозвіл на виїзд повинен буде видати сам президент.

Чи потрібні такі зміни Україні
Микола Волковський, Президент “Першого міжнародного фонду розвитку України”, Артем Олійник, президент “МАСПН” Україна, кажуть у коментарі Realist.online, що будь-який державний службовець, а тим більше народний депутат, перед початком виконання своїх обов’язків приносить присягу на вірність народу України.

Читайте також:  Гамселив стільцем, коли той стікав кров'ю: неадекват по-звірячому побив лікаря просто на прийомі (фото 18+)

По-перше, це ніяк не формальність, тому що без цієї присяги ви заступити на службу не зможете. уявіть собі сотні справ у наших судах, де кожен доводитиме, що поїхав до родичів або мав невідкладні справи. Це нонсенс, тому уточнення документа має місце ”, – каже експерт.

Вони додали, що специфіка юридичної сфери полягає в тому, що все має бути прописано, і дії чиновників теж. Чому ми вимагаємо від військових дотримання норм, а від цивільних осіб, які мають забезпечувати злагоджену роботу та підтримку наших військових, немає? Це неприпустимо, тому це уточнення зможе допомогти – нехай хоча б спростить державне управління за надзвичайних обставин, цього точно ми активно потребуємо.

“Звичайним громадянам немає чого хвилюватися – тільки “армія” чиновників і депутатів будуть зобов’язані дотримуватися правил. Але це і не так складно, враховуючи рідкість запровадження правового режиму воєнного стану та ризиків, пов’язаних з ними. От якби ми дочекалися, що половина депутатів виїхала з країни, що навіть засідання провести буде неможливо, то це вдарило б по нам не менше. А насправді, ніхто ж ув’язнювати людей не буде – половина поїхала, парламент автоматично оновився на половину за рахунок виборчих списків (з наступним виборчим циклом буде легше, адже мажоритарників не буде), і все працює. Рада може приймати закони. На місцях одразу відбувається ротація чиновників, підписи з’являються вчасно, потреби задовольняються і політична система зберігає стабільність, тому ми давно потребуємо такої норми. Вона однозначно актуальна ”, – підсумував експерт.

Катерина Затулко, старший юрист “ExpatPro”, каже, що потреба в ухваленні цього проекту закону викликана тим, що у разі виїзду осіб, відповідальних за прийняття стратегічно важливих рішень, з території України під час запровадження військового стану, може бути паралізована робота як органів влади, і підприємств.

Читайте також:  Посівний календар на квітень 2020 в Україні: що і коли садити

А ось консультант зі стратегічних комунікацій Ганна Катруліна вважає, що такий законопроект – це пряме порушення Конституції. Оскільки там сказано, що кожному, хто на законних підставах знаходиться на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Громадянин України не може бути позбавлений права будь-коли повернутися до України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.