facebook

Коронавірус провокує розлади психіки: дослідження учених

Деякі вчені вважають, що пацієнти з COVID-19 схильні до підвищеної тривожності та навіть депресії. Але комплексна оцінка психологічного стану пацієнтів упродовж року ще не проводилася.



Про це повідомляє Medical Xpress.

Моніторинг проводився на основі даних національної бази охорони здоров’я Міністерства у справах ветеранів США. Дослідники вивчили психічний стан людей після позитивного тесту на коронавірус у період із березня 2020 по січень 2021 року.

Експерти порівняли дані 153 848 пацієнтів з двома контрольними групами людей з негативним тестом на коронавірус. Учасниками стали переважно чоловіки віком до 63 років.

Пацієнтів із позитивним результатом розділили на дві групи: тих, кого госпіталізували, і тих, у кого хвороба протікала легко. Для пацієнтів з гострою формою коронавірусу додатково були зібрані інші дані, які могли ускладнити перебіг хвороби (вік, стать, спосіб життя раса, історія захворювань). Упродовж року за всіма учасниками пацієнта спостерігали.

Згідно з результатами дослідження, у пацієнтів з COVID-19 ризик розвитку психічного розладу виявився на 60% вищим, ніж у здорових людей.

Що ж до конкретних психічних розладів, то:

у 24 осіб із 1000 спостерігалися проблеми зі сном протягом року;
у 15 осіб із 1000 були депресивні розлади;
у 11 осіб із 1000 знижувалися нейрокогнітивні функції.

Найвищі ризики погіршення психічного здоров’я спостерігалися у пацієнтів, яких госпіталізували до лікарні під час гострої фази COVID-19. Але у пацієнтів, які не потрапляли до лікарні, розлад психологічного здоров’я теж спостерігався.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Читайте також:  Новий штам коронавірусу впливає на очі: Легко переплутати з алергією, а потім опинитися у лікарні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.