facebook

Вчені попередили про небезпеку парацетамолу

Експерти провели дослідження, у якому взяли участь 110 добровольців із високим кров’яним тиском.
Вчені з Единбурзького університету в Шотландії розкрили смертельну небезпеку парацетамолу, повідомляє Arnapress.kz з посиланням на lenta.ru.


Про це повідомляється у журналі Circulation.

За даними фахівців, тривалий прийом даного препарату збільшує ймовірність хвороб серця та інсультів у пацієнтів із підвищеним артеріальним тиском.

Експерти провели дослідження, в якому взяли участь 110 добровольців із високим кров’яним тиском в анамнезі. Протягом двох тижнів частина з них чотири рази на день приймала парацетамол, інші – плацебо. Обидва види лікування добровольці отримали в рандомізованому та сліпому порядку.

Зазначається, що дві третини з випробуваних пили також лікарські препарати від гіпертонії. В результаті вчені виявили, що в середньому в учасників дослідження підвищився артеріальний тиск.

На думку експертів, очікується, що регулярний прийом парацетамолу підвищить ризик серцевих захворювань або інсульту приблизно на 20 відсотків. Після того, як випробувані перестали приймати даний препарат, їх тиск повернувся до рівня, який був на початку дослідження.

Раніше лікарі Національної служби охорони здоров’я Великобританії попередили, що прийом парацетамолу може спричинити низку побічних ефектів, серед яких зміна кольору шкіри. Незважаючи на те, що препарат є широко використовуваними ліками, які допомагають знизити біль і збити високу температуру, деякі люди, які його приймають, можуть мати ускладнення.

Читайте також:  Вчені виявили новий симптом "Омікрону"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.