facebook

Українські вчені розробили тести на одночасне виявлення COVID-19, грипу, кору та інших вірусів

Нові тест-системи не лише виявляють віруси, а й прогнозують перебіг захворювання.



В Інституті молекулярної біології та генетики Національної академії наук України заявили про створення власних тест-систем на одночасне виявлення SARS-CoV-2, грипу та інших респіраторних вірусів. Про це 9 лютого повідомила у Facebook прес-служба інституту.

Розробники створили п’ять різних комбінованих тест-систем для одночасного виявлення SARS-CoV-2, епідемічного грипу А та Б, парагрипу 1-3, респіраторно-синцитіальних вірусів А та В, ортопневмовірусів, риновірусів та кору.

“Ці тест-системи дозволяють не тільки виявити згадані віруси в організмі, але й прогнозувати перебіг хвороби у пацієнта, ними інфікованого. Зокрема, перебіг коронавірусної хвороби”, – йдеться у повідомленні.

Вчені проаналізували рівень відносної експресії понад 20 генів вродженого імунітету та системи згортання крові у здорових донорів та хворих на COVID-19 та запропонували набори біомаркерів для розробки комбінованої експресійної тест-системи.

“Ці біомаркери дозволяють з високими показниками чутливості, специфічності та точності діагностувати гіперзапалення, гіперкоагуляцію та лімфопенію у периферичних клітинах крові пацієнтів із COVID-19”, – повідомляє прес-служба.

Наголошується, що отримані результати дозволять розробляти комбіновані тест-системи для визначення небезпечних патогенів людини та тварин: як такі, що потребують дорогих приладів (ПЛР у реальному часі), так і для застосування яких достатньо звичайних термоциклерів, які можна використовувати в будь-якій лікарні. Даний підхід дозволяють зберегти високу чутливість, яку дають ПЛР-реакції, та здешевити проведення діагностики.

Читайте також:  Івано-Франківщина серед лідерів по закупівлі тестів для діагностики COVID-19 через Prozorro

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.