facebook

У Держдепі підтвердили: Росія готувала відео про “напад” ЗСУ для виправдання агресії

Спікер Державного департаменту США Нед Прайс на брифінгу заявив, що Кремль готував фейкове відео про нібито напад Збройних Сил України на Донбасі з метою звинуватити Київ у загибелі цивільних на Донбасі або в прилеглих районах Росії. Раніше цю інформацію оприлюднило видання New York Times з посиланням на джерела.

За словами Прайса, США розсекретили цю операцію для того, щоб запобігти “небезпечній кампанії” РФ.

План передбачав імітацію нападу українських військових на російську територію, або на російськомовне населення у східній Україні. У рамках цієї провокації Росія планувала звинуватити офіційний Київ у “геноциді російськомовного населення”, який слугував би приводом для інтервенції.

За даними NYT, представники Росії знайшли трупи для використання у фільмі, акторів, а також антураж для імітації української та натівської військової техніки.

Британці ж провели власний аналіз розвідданих і запевнились у тому, що Росія планувала створити привід для звинувачення України в нападі. Деталі розвідданих, за словами чиновника, “заслуговують довіри та вкрай тривожні”.

Що відомо
Низка членів Бухарестської дев’ятки НАТО повідомили міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі про намір посилити допомогу Україні у зміцненні оборонних спроможностей.
Прессекретарка Білого Дому Джен Псакі заявила 2 лютого, що офіційні представники США більше не називатимуть потенційне вторгнення РФ в Україну “неминучим”. За словами речниці, таке формулювання посилало небажаний сигнал, що Путін нібито вже прийняв рішення про вторгнення.
28 січня під час пресконференції для іноземних журналістів президент Зеленський закликав не поширювати паніку щодо можливого наступу Росії на Україну. Ця заява відобразила розбіжності між президентами України та США щодо неминучості наступу Росії.
27 січня Литва, Латвія, Естонія та Польща закликали надати Україні політичну, економічну та військову допомогу. А Сейм Польщі закликав НАТО та Європейський Союз надати Україні всебічну підтримку на тлі загрози російського вторгнення.
25 січня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що на сьогодні немає підстав очікувати на повномасштабне відкрите вторгнення з боку Росії, оскільки вона не сформувала ударного угруповання, яке б могло його здійснити.
24 січня представник Данії у Брюсселі заявив, що Європейський Союз готовий накласти на Росію “небачені раніше” економічні санкції у разі нападу на Україну. Також про підготовку нових антиросійських обмежень повідомили Велика Британія та Австралія.
На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною. Тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію. 21 листопада голова української розвідки заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня — на початку лютого 2022 року.

Читайте також:  "Українські" Т-64, шеврони ЗСУ: Терористи готують провокації під виглядом сил АТО

Шукайте деталі в групі Facebook