facebook

Правила для “1000 грн за вакцинацію” змінилися: додали ще 500 грн та дозволили витрачати на комуналку

Програма єПідтримка вкотре змінилася. Тепер всі, хто зробили третю (бустерну) дозу вакцини від COVID-19, можуть розраховувати на додаткові 500 грн від держави (крім “ковідної тисячі”), а деяким українцям дозволили витрачати гроші від вакцинації на оплату комуналки та купівлю ліків, навіть якщо людині ще не виповнилося 60 років.

Програма єПідтримка розширилася


Відповідний проєкт ухвали прийнято на засіданні Кабінету міністрів у середу, 9 лютого. Про це стало відомо під час онлайн-трансляції урядового засідання на YouTube. При цьому, за словами міністерки економіки Юлії Свириденко, дати набуття чинності нововведеннями ще можуть змінитися, хоч і прописані в документі.

Документ розроблено у Міністерстві економіки з метою стимулювання вакцинації в Україні. З іншого боку, в такий спосіб влада хоче підтримати громадян після 60 років та осіб з інвалідністю.

Що змінилося
Ухвалений урядом проєкт акта містить чотири головні новації:

Розмір підтримки вакцинованих громадян збільшився. Наразі всі українці, які отримають бустерну дозу вакцини від коронавірусу та підтвердять це відповідним сертифікатом у Дії, зможуть отримати додатково ще 500 грн від держави починаючи з 14 березня 2022 року;

Розширилися сфери діяльності, в яких можна отримати послуги у межах програми єПідтримка. Тепер за “ковідні кошти” можна сплатити житлово-комунальні послуги. Однак така можливість буде доступна з 28 лютого 2022 року лише для пенсіонерів після 60-ти років та осіб з інвалідністю І та ІІ груп, які перебувають на обліку в Централізованому банку даних з проблем інвалідності.

Розширилося коло осіб, які зможуть витратити “ковідні кошти” на купівлю ліків. Крім громадян від 60-ти років, тепер сюди додали осіб з інвалідністю І та ІІ груп, які перебувають на обліку в Централізованому банку даних з проблем інвалідності. Для них така можливість стане доступною з 14 лютого 2022 року.

Читайте також:  Порошенко у Німеччині нагородив героя-бійця АТО

Збільшено термін дії рахунку для отримання допомоги. Витратити отримані в межах програми єПідтримка кошти можна буде протягом 9 місяців з моменту їх зарахування. До цього такий термін становив лише 4 місяці.

Нагадаємо, тижнем раніше Кабінет міністрів суттєво розширив перелік товарів та послуг, які можна придбати за “ковідну тисячу” – сюди додали освітні послуги, канцелярію, газети та журнали. Крім того, програмою єПідтримка дозволили скористатися підліткам з 14 років за умови проходження ними повного курсу вакцинації від COVID-19.

Жодного спеціального списку торгових точок, де дозволяється платити “тисячею за вакцинацію”, не передбачено. Система визначає це автоматично на основі спеціальних MCC-кодів, які свідчать про сферу діяльності підприємства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.