facebook

Омікрон симптоми у дітей. Що робити та як лікувати? Поради медиків та педіатрів

Як розпізнати омікрон і чому так тяжко хворіють діти? Чого ще чекати від мутанта



Омікрон господарює у Росії. Експерти прогнозують ще більший підйом захворюваності на ковід. Раніше Росспоживнагляд РФ розповідав, що омікрон передається в сім разів швидше, ніж попередній варіант коронавірусу, а той, хто захворів, може бути заразним вже в першу добу після інфікування. Медичний оглядач НМР Марія Тищенко дізналася в експертів, що нам уже відомо про цей варіант коронавірусу. Правда, що діти хворіють ще важче, ніж раніше, а омікрон все складніше відрізнити від звичайної застуди? На які симптоми слід звернути увагу? Подробиці – у нашому матеріалі.

 

Особливості нового варіанта коронавірусу омікрон у дітей
Тетяна Овсяннікова, головний лікар багатопрофільної клініки для всієї родини «1+1», каже, що цей варіант коронавірусу несе у своєму геномі мутації, які знижують його пізнаваність імунною системою перехворілих і щеплених людей: у нього найбільша кількість змін у S-білку ( з нього складаються шипи «корони» вірусу). При цьому половина мутацій зачіпає так звану рецептор-зв’язувальну ділянку, на яку «заточено» більшість нейтралізуючих вірус антитіл після щеплення.

— Будь-який РНК-вірус не може існувати в єдиному варіанті: у нього завжди є хмара варіантів, тому йде селекція на нові генетичні лінії, йде нормальний процес накопичення мутацій. Які варіанти матимуть еволюційні переваги — незрозуміло. Як правило, відбираються варіанти з більшою контагіозністю доти, доки не з’явиться ескейп-мутант (варіант вірусу, стійкий до нейтралізуючої дії того чи іншого антитіла – прим. ред.), що тікає від наявних вакцин, як вірус грипу, – пояснює лікар.

Наприклад, по грипу штамовий склад вакцини переглядається ВООЗ двічі на рік, так само, швидше за все, буде і з коронавірусом, вважає Тетяна Овсяннікова.

Вона зазначає, що, за даними ВООЗ, щоб омікрону стати домінуючим штамом у США, йому знадобилося 5 тижнів у порівнянні з дельтою – 20 тижнів.

— Експерти припускають шестизначні цифри зараження на добу. У грудні в Москві виявлено більше 700 омікрон, що захворіли на штам. Якщо першого хворих виявлено на початку грудня, то до середини січня виявлено вже понад 30 тисяч випадків. На визначення штаму йде тиждень для читання геному збудника. Зростання відзначено після Різдва.

Андрій Поздняков, лікар-інфекціоніст, головний лікар клініко-діагностичної лабораторії ТОВ «Інвітро-Сибір», зазначає, що на сьогодні омікрон — найконтагіозніший, тобто найзаразніший штам SARS-CoV-2:

— У зв’язку з чим ймовірне швидке та масове піднесення захворюваності, можливо, наймасовіше з усіх попередніх. Кількість виявлених випадків залежатиме від обсягів тестування. Найрозумніший варіант — тестувати лише пацієнтів, які вже мають клінічні симптоми. У тестуванні контактних у побуті особливого сенсу вже немає, про це пишуть і західні джерела.

Читайте також:  "Нищить органи, цілячи у потаємну точку, штам "Омікрон" суне з таємними симптомами": лікарка про небезпеку вірусу

Інкубаційний період захворювання, викликаного омікрон-штамом, зараз становить 2-3 дні.

Клінічна картина та ступінь тяжкості хвороби, спричиненої омікроном, протікає легше, ніж захворювання, спричинене дельта-штамом, однак є тонкощі, зауважує Андрій Поздняков:

— Найчастіше хворіють молоді люди та діти. Знову ж таки, «захворює легше» — не означає, що зовсім немає важких форм і летальних наслідків. Вони є, тому з урахуванням масовості захворюваності на омікроном можна очікувати, що певний навантаження системи охорони здоров’я може статися. Ситуація багато в чому залежатиме від кількості вакцинованих та перехворілих у конкретному регіоні. Імунізовані в переважній більшості переносять захворювання на амбулаторному етапі, з легким ступенем тяжкості.

Симптоми омікрону
Основні симптоми у омікрону, як і в інших ГРВІ, – нежить і кашель, міалгії, лихоманка різного ступеня виразності, прояви інтоксикації тощо.

Тетяна Овсяннікова впевнена, що омікрон змінив не тільки сам вірус, а й хворобу: інкубаційний період став коротшим, основні симптоми — слабкість та головний біль, а не втрата смаку та нюху. Також він виявив себе симптомами звичайного ГРВІ: висока температура, ломота м’язів та суглобів, нежить, біль у горлі, кашель, у дітей – висипання на шкірі та проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

— Починається захворювання із нежитю, рідко — з кашлю, бо він приєднується на етапі одужання. Найчастіше не відзначається втрата нюху, проте в деяких спостерігається ларингіт зі зміною голосу. У омікрон-штаму – різноманітні симптоми. В одній сім’ї люди можуть хворіти по-різному. Від чого це залежить, доки зрозуміти не виходить, температурний період не перевищує 2-3 дні. У вакцинованих температура не вища за 38.
Терапевт центру сімейної медицини «Здравиця» Ольга Березовська уточнює, що почуття смаку та запаху відсутні у 30% порівняно з 60% у дельти; лихоманка та кашель спостерігаються у 50% інфікованих, що менше, ніж у дельти:
– Болі в грудях, які зустрічалися при зараженні попередніми штамами, для омікрону не характерні. Тобто симптоми хвороби стають досить схожими на симптоми ГРВІ. Це також ускладнює діагностику.

Тетяна Овсяннікова підкреслює, що немає єдиної думки та статистичних даних щодо летальності мікрону:

— У низці експериментальних робіт відзначено більш легкий перебіг захворювання (дослідження Японії та США), який пов’язаний із швидкою реплікацією вірусу у тканинах бронхів, а не легенів. Частка госпіталізованих зростає рахунок невакцинованих. Ризик потрапити до лікарні вище у вісім разів у порівнянні з щепленими. Штам вражає дітей, і кількість тяжких випадків серед них на 20% вище по відношенню до інших штамів.

Читайте також:  Закривавлене обличчя та подряпане декольте: матері влаштували криваву бійню через дітей (відео 18+)

Чому мікроном ще важче хворіють діти
Дітей госпіталізують з омікроном найчастіше через його особливості, пояснює Андрій Поздняков, — цей штам дуже легко розмножується в бронхах і набагато гірший — у легень у порівнянні з дельтою.

— Це говорить про те, що він спричинює бронхіти, а не пневмонії. Для дорослих це швидше добре, тому що для них бронхіт – це неприємно, але не фатально, на відміну від пневмонії.

З дітьми, особливо раннього віку, ситуація протилежна. Внаслідок їх анатомо-функціональних вікових особливостей бронхіт часто призводить до важких ускладнень. Справа в тому, що омікрон викликає інше ураження дихальної системи. У підлітків бронхи вже сформовані і виглядають практично як у дорослих, а у дітей раннього віку є відмінності. Чим менше дитина, тим більше просвіт бронхів, багатша васкуляризація, тобто їх кровопостачання, і слизова оболонка більш пухка.

Відповідно, якщо у дитини розвивається бронхіт, то просвіт перекривається набагато швидше, натомість виділяється більша кількість слизу і на тлі багатої васкуляризації, бронхіт швидше поширюється. При цьому йдеться навіть про звичайнісінький бронхіт, а не тільки на тлі COVID-19.

 

Буває й бронхіоліт, зауважує Андрій Поздняков, – поширене ускладнення бронхіту. Це запалення дрібних відділів бронхіального дерева. Такий стан може супроводжуватися тяжкою дихальною недостатністю і призводити до несприятливого результату.

— Бронхіоліт може бути одним із проявів різних ГРЗ (наприклад, він дуже характерний для респіраторно-синцитіальної вірусної інфекції), але це завжди та ситуація, яка для дітей може бути фатальною. До речі, при інфікуванні дітей попередніми штамами SARS-CoV-2 бронхіоліт мало зустрічався. У дорослих через їхні анатомічні особливості бронхіоліти бувають досить рідко, — акцентує увагу Андрій Поздняков.

Омікрон у дітей: поради відомого педіатра

Омікроном хворіють люди різного віку, проте випадки госпіталізації дітей з поширенням цього СОVID – штаму помітно почастішали. Як визначити новий штам у дитини на ранньому етапі, чи давати малюкові антибіотики та коли звертатися за медичною допомогою, розповів Правмиру лікар-педіатр Сергій Бутрій.

Обчислити ворога

Омікрон заразніший за решту штамів коронавірусу, тому діти хворіють частіше, але в більшості випадків, як і раніше, переносять хворобу легше, ніж дорослі. Симптоми цього штаму схожі на грип. У дітей молодшого віку в окремих випадках може проявитися діарея, лихоманка і висип, але через пару днів на зміну їм все одно прийдуть грипоподібні прояви, а слідом, швидше за все, почнуть хворіти домочадці, і ПЛР-результати стануть позитивними.

Читайте також:  "А чому вона й досі на волі?": колишня очільниця МОЗ попросила про допомогу в Ілона Маска

“Омікрон рідше за інших штамів дає відсутність запахів, швидше приходить полегшення, виділення вірусів відбувається менше днів”.

Хвороба до кінця не вивчена, і інформація про її більш легку течію не повинна розслаблювати батьків – за станом дитини потрібно уважно стежити.

Без паніки!

На думку Бутрія, з появою перших грипоподібних симптомів у дитини чи дорослої негайно викликати лікаря необов’язково.

“Рану не панікувати в перші дні хвороби, ізолюватися, полегшувати симптоми, стежити за “червоними прапорами” і не звертатися до медиків у перші дні без небезпечних симптомів, якщо вам не потрібен лист непрацездатності”.

Він уточнив, що при легких проявах хвороби лікування повинно обмежитися питним, спокоєм, ізоляцією та прийомом жарознижувальних препаратів. Антибіотиками коронавірус не лікують, але якщо температура не минає і стан не покращується, потрібно звернутися до лікаря, який має призначити рентген грудної клітки та низку аналізів, щоб виявити приєднання бактеріальних ускладнень. І тут лікар визначить схему лікування антибіотиками.

Коли викликати швидку

Якщо у дитини плутається свідомість, спостерігаються ознаки зневоднення, малюк задихається або у нього з’явилися судоми – треба негайно спричинити швидку допомогу.

При тяжкому перебігу хвороби Бутрій радить слухати дихання дитини уві сні: якщо немає високої температури, а частота дихання частіше за 40 вдихів за хвилину у підлітків і вище 60 у маленьких дітей, настав час викликати лікаря. А ось сатурацію в даному випадку вимірювати марно: пульсоксиметр може не дуже коректно працювати на тонких дитячих пальчиках і даремно лякати батьків помилково низькими результатами.

Проста профілактика

Оскільки заразність омікрону висока, стовідсоткових способів уберегтися немає. Скасовувати школу, на думку лікаря, немає сенсу: інфекцію можна “спіймати” і в будь-якому іншому місці. Щодо ефективності тканинних та медичних масок у випадку з омікроном у фахівців єдиної думки немає, проте Бутрій все ж таки радить не нехтувати рекомендаціями Росспоживнагляду, які ніхто не скасовував. Маски, антисептики та дистанціювання як і раніше актуальні.

Крім того, лікар висловлюється за дитячу вакцинацію.

“Рекомендую тим, хто може прищепити дітей за кордоном, зробити це імпортними вакцинами для всіх старших за п’ять років. Шкода, що, незважаючи на дозвіл вакцини “Супутник М” для дітей віком від 12 років, її досі немає фізично в поліклініках. З нетерпінням. чекаю на цю вакцину, щоб прищепити власних дітей”, – підсумував лікар.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.