facebook

Чому наявність антитіл не означає, що людина захищена від ковіда

Орієнтуватися на антитіла щодо імунітету до ковиду не ефективно. Наявність антитіл означає, що з людини вже повністю сформований імунітет до COVID-19. Також їхня відсутність не означає, що людина зовсім не захищена.



Експерти впевнені, що наявність антитіл не означає, що у людини повністю сформований імунітет від COVID-19 і навпаки.

Про це розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін у Facebook.

«Наявність антитіл не означає, що людина вже повністю сформований імунітет до COVID-19. Також їхня відсутність не означає, що людина зовсім не захищена, адже антитіла не єдина ланка імунного захисту», — наголосив головний санлікар.

За словами Кузіна, тест на антитіла показує лише те, що людина хворіла на COVID-19 або щеплена проти нього.

«Якщо ви перехворіли та маєте антитіла, це не гарантує того, що ви не інфікуєтеся знову. Втім, якщо після хвороби ви вакцинуєтеся, це вдвічі покращить ваші шанси не заразитися повторно», — пояснив Кузін.

Санітарний лікар зазначив, що боротися з інфекцією допомагають Т-лімфоцити або Т-клітини. Антитіла не дають вірусу проникнути у клітину.

«Якщо йому це все ж таки вдасться, то в боротьбу вступають Т-лімфоцити. Вони допомагають організму швидко знешкодити заражені вірусом клітини та перемогти хворобу, а також стимулюють створення антитіл», — додав заступник міністра.

Поки що немає наукових досліджень, які могли б точно сказати, що конкретний титр антитіл захистить людину від повторного інфікування або ризику тяжкого перебігу. Водночас існує багато досліджень, які показують, що вакцинація захищає від тяжкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, зазначив він.

Читайте також:  На молокозаводі Рівненщини виявили спалах COVID

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.