facebook

В Україні зросте мінімальний розмір аліментів: схвалено закон

Депутати підтримали закон, який передбачає підвищення мінімального обсягу аліментів на дитину. Законопроект №3881, який вносить зміни до Сімейного кодексу, парламент ухвалив у цілому, пише “Обозреватель”.

Аліменти в Україні – на скільки підняли мінімальний розмір виплат - фото 1


Що змінилося
В Україні неповнолітніх дітей утримують батьки, але трапляються випадки, коли діти втратили батьків або ті з поважних причин не можуть утримувати дітей. Тоді утримання дітей доручали іншим членам сім’ї та родичам: бабусям та дідусям, братам та сестрам, мачухам та вітчимам.

Аліменти на дитину були однаковими як для батьків, так і для родичів із 2002 по 2017 рік. Лише у 2017 році для батьків було збільшено з 30% до 50% прожиткового мінімуму. У той час як для дітей, яких утримують родичі, обсяг аліментів залишився на рівні 30%. Саме це призвело до дискримінації дітей, яких утримують не батьки.

Наприклад, у липні 2020 року мінімальний гарантований обсяг аліментів від батьків для дітей віком до шести років перебував на рівні близько 929 гривень, а для дітей 6-18 років – на рівні 1159 гривень. Загальний обсяг аліментів від інших членів сім’ї та родичів – 557 гривень (до шести років) та 695 гривень (6-18 років).

Відтепер родичі, які утримують дитину, також мають сплачувати щонайменше 50% прожиткового мінімуму.

Читайте також:  “За нього готові віддати свої голоси…”: Вакарчук опинився у президентському рейтингу

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.