facebook

Ціни на житло в Україні злетять на чверть

До кінця 2022 року ціна квадратного метра у найбільших містах України може збільшитись до 25%, залежно від формату житла. Середня вартість квадратного метра у гривні в 2021-му помітнозросла. Наприклад, у Києві вона досягла 34 700 грн у грудні, тоді як ще у січні (минулого року) цифра становила 27 700 грн.

Ціни на квартири в Україні зростуть у 2022 році


У свою чергу, на Київщині середня ціна злетіла з 16 500 грн до 20 900 грн. Про це свідчать дані ЛУН.

В інших крупних містах також спостерігалася подібна тенденція. Наприклад, у Львові середня ціна “квадрата” зросла з 18 300 грн до 20 900 грн за рік. В Одесі – з 20 900 до 22 200 грн.

“У 2022 році на нас очікує подальше збільшення цін на нерухомість в Україні… Залежно від формату житла та ступеня його готовності, квадратні метри можуть подорожчати до 25%”, – цитує ріелтора Артема Лісницького “Інформатор”. Серед причин майбутнього подорожчання:

зростання цін на будматеріали;

зростання вартості висококваліфікованої робочої сили;

посилення тенденції інвестування у квадратні метри.

При цьому засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький каже, що цього року найбільший попит буде сконцентрований на об’єктах нових форматів (підвищеної комфортності) категорії комфорт+. У них передбачена самодостатня інфраструктура, створюються зони відпочинку, занять спортом, коворкінг-зони, закриті двори, окремі парковки та ін.

Як каже фахівець, такі проєкти “зберуть” увагу понад 60-65% усіх покупців первинного житла. Йдеться саме про великі міста.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні останніми роками спостерігається високий попит на ринку нерухомості в сегменті однокімнатних квартир, особливо у крупних містах – Києві, Дніпрі, Харкові, Львові та Одесі. Попит на житло мінімальної площі значно перевищує попит на великогабаритне.

Читайте також:  "Пенсія зросте у цих українців гарантовано, названо терміни для пенсіонерів": експерти про те, в кого зростуть виплати

Ситуація призвела до такого явища, як дроблення квартир, коли купують одну велику квартиру і ділять її одразу на дві чи навіть три невеликі. Такий процес є законним, але є багато правил.

Останнім часом це явище набуло масового характеру. Великі квартири для такого розподілу іноді купують у забудовників ще на стадії будівництва. По-перше, вартість “квадрату” у великих квартирах менша за його вартість у маленьких. А по-друге, саме на стадії будівництва можна уникнути проблем, пов’язаних з поділом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.