facebook

Автор популярного в Америці пива “Крах імперії” розповів, як створив “політичний” напій та чому залишив рідний Франківськ

Автором ідеї “політичного” пива “Крах імперії”, на етикетці якого зображені радянські вожді, є Назар Дребот з Івано-Франківська. Ще недавно чоловік жив на Прикарпатті, а зараз є єдиним українцем, що працює у пивоварні 42 North Brewing Company, розташованій у містечку East Aurora штату Нью-Йорк.

11535924_10204305628430082_4495083644929753800_n

Чим займався у Франківську і чому вирішив переїхати закордон?


Залишив Франківськ через економічні умови, адже нове ліцензування на пиво, введене Гопко і Яценюком, фактично заживо поховало крафтове пивоваріння. Переїхав сім місяців тому. У Франківську займався пивним бізнесом, імпортом, дистрибуцією. Вивчав пивоваріння у чеських майстрів. Планую відкрити свою пивоварню.

11800008_10204560209034438_900929616007376166_n

Як виникла ідея створити таке пиво? До когось звертався і як усе вдалось втілити?

Ідея виникла спонтанно, коли відновлював рецепт “Російського Імперіального Стауту”. Сорт прекрасний, а Росія – НІ! :) Тому захотілось “попустити” трішки Росію. Ні до кого не звертався. Рецепт розробили разом із Clay Keel – то пивовар і мій друг. Ідея, назва, концепція – власні. Графічною реалізацією займалась франківчанка Ніна Галінська.

11851069_10204621751892971_2049009252_n[1]

Чому саме ця компанія у Штатах зацікавилась твоєю ідеєю?

Мене запросили запускати цю пивоварню після знайомства зі мною на попередньому місці роботи в іншій крафтовій нью-йоркській пивоварні Rockaway Brewing Co. Враховуючи мій досвід і смак, довірили розробку не тільки цього сорту пива, а взагалі – розвиток концепції, маркетингу і рецептури пивоварні. Посада – пивовар і головний асистент керівника пивоварні.

11535810_10204375344732946_1469478393305232725_n[1]

Коли пиво “Крах імперії” надійшло у продаж?

Перша партія – у липні 2015 року. Партія лімітована. Тому що витримується у дубових бочках від бурбону протягом шести місяців.

11406669_10204321739712854_8140958253053224635_n

Яка твоя повсякденна робота зараз? Чи може нічого не робиш, а просто маєш відсоток як автор ідеї?

Постійно багато працюю – і інтелектуально, і фізично. Від розробки нових рецептів, маркетингової стратегії, сортів пива, безпосередньо варки пива і контролю за виробництвом до банальних загально-будівельних робіт з запуску пивоварні (електрика, система зливів, налаштування обладнання, оформлення інтер’єру пивоварні).

10544339_10204305590109124_5055484327842964964_n

Чим відрізняється життя в Штатах від життя в Україні? І чим відрізняється робота, чи важче?

Всім відрізняється! Відмінності у ментальності, психоголії, соціальних стандартах. У нас всі хочуть вкрасти, обдурити і “віджати”, а тут люди всього добиваються талантами, руками, головою. От така відмінність.

Важче було спочатку, бо не звик працювати. Бо в Україні ніхто ніколи не працював і не вміє так працювати.

Чи планував таке пиво продавати і в Україні?

Звичайно, планував. Тільки хочеться присвячувати себе дійсно справі, якій любиш, а не війні з вітряками – податкова, ліцензії, “відкати”, “наїзди”, “кидання”, знущання державного апарату і неповага до приватної власності.

1511310_10204370052440642_6232971893721601581_n

Які плани на майбутнє? Чи бачиш себе надалі у пивоварінні? Чи можливо є ще щось, чим хотів би займатись?

Я вже сфокусувався на цьому і знайшов себе у житті. Повністю визначився, якій справі хочу присвятити себе. Пивоваріння, кухня. Поєднання високої кухні з крафтовим пивоварінням, крафтовими сидрами.

І останнє. Скільки коштує пляшка такого пива у США?

11 доларів за пляшку 750 мл. Кожен, хто працює і має пристрасть до своєї справи – повинен гідно заробляти :)

Читайте також:  Сьогодні в Івано-Франківську стартує міжнародний фестиваль крафтового пива Hoppy Fest (програма).

Шукайте деталі в групі Facebook