facebook

“Це критично важливо”: у МОЗ пояснили, кому насамперед потрібна бустерна доза від COVID-19

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що бустерна доза вакцини проти коронавірусу продовжує дію щеплень. Насамперед, її необхідно отримати літнім людям та людям із супутніми хворобами.



 

Для таких людей бустер критично важливий, оскільки у разі інфікування базовий курс щеплення допоможе зберегти їх життя, а бустерна доза допоможе відновити захист. Про це Кузін написав на своїй сторінці у Facebook.

Головний санлікар зазначив, що згідно з даними різних досліджень, ефективність будь-якої вакцини з часом знижується. Також продовжують з’являтися нові штами коронавірусу, зокрема Омікрон. Препринт поки що нерецензованого британського дослідження свідчить про те, що ефективність двох доз вакцини проти Омікрону швидко знижується. Але після бустерної дози захист відновлюється.

Зокрема, бустери допомагають уникнути симптоматичного захворювання COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби. Щеплення бустерною дозою слід робити мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer), оскільки вони демонструють найкращі результати незалежно від того, яким вакцинами було зроблено базовий курс.

Нагадаємо, 6 січня в Україні дозволили бустерну дозу вакцини COVID-19 для всіх громадян віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Бустер потрібен через 6-9 місяців з дати отримання другого щеплення від COVID-19.

Після введення третього щеплення можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб. Згенерувати його можна буде у додатку Дія орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До цього діятиме сертифікат щодо попередньої повної вакцинації.

Записатися на бустерну вакцинацію можна за допомогою програми Helsi. Процедура запису на бустерне щеплення така сама, як і на дві попередні. Для цього необхідно зайти за прямим посиланням на сайт сервісу Helsi.me і вибрати день і час вакцинації. Підтвердження запису буде надіслано у смс-повідомленні, яке потрібно буде показати на вході до пункту вакцинації разом із паспортом.

Читайте також:  Скільки українців вірять, що вакцина – це "чіп": результати опитування

Міністерство охорони здоров’я України ще не закінчило роботу над формою сертифікатів, у яких враховуватиметься бустерна доза вакцини від коронавірусу. Імовірно, документ міститиме повну інформацію про ковід-щеплення.

У чому різниця між бустерною та додатковою дозами?
Додаткове щеплення від коронавірусу роблять для того, щоб захистити людей, у яких через стан здоров’я вакцини мають нижчу ефективність. Наприклад, це стосується пацієнтів з онкологією, ВІЛ/СНІДом або імунодефіцитом. Тобто, завдяки уколу вдається досягти рівня захисту організму, який здорові люди отримують завдяки двом дозам COVID-препарату.

Але не слід плутати його з бустерною дозою. Її рано чи пізно потрібно буде зробити всім українцям – щоб продовжити дію вакцини та посилити імунну відповідь організму, яка з часом знижується.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.