facebook

Ізраїльтянка подала до суду на найстарішу матір України та хоче відібрати дитину: деталі скандалу

В епіцентрі скандальної ситуації опинилася жінка, яка добре відома не лише мешканцям її рідного Чернігова, а й багатьом українцям. Валентина Підвербна завдяки штучному заплідненню народила доньку за місяць до 66-річчя та стала найстарішою мамою країни. І ось через десять років її материнство оскаржено в суді: мешканка Ізраїлю стверджує, що Валентина виховує “чужу дочку”.

Валентина Підвербна скандал

Докладніше про скандал читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як колишня медсестра потрапила до Книги рекордів
Валентина Підвербна багато років живе у Чернігові. З особистим життям не склалося: два шлюби зруйнувалися, дві вагітності закінчилися плачевно. У 30 років жінка вирішила більше заміж не виходити.

Найбільшим страхом Валентини було залишитися на самоті, а коли її мати померла, жінка вирішила будь-що народити дитину. Усиновляти категорично не хотіла – вважала, що вона так і залишиться чужою.

Ні похилий вік, ні труднощі не лякали жінку, і вона почала накопичувати кошти на ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення). Вже будучи на пенсії, підробляла на ринку, могла сидіти на одній картоплі – аби зібрати гроші на недешеву процедуру.

Для того, щоб завагітніти, знадобилося три спроби, а в 2011 році Валентина нарешті стала мамою і здобула довгоочікуване щастя.

Валентина Підвербна стала матір'ю майже у 66 років.

Інформація про те, що 65-річна жінка народила дитину, стала сенсацією – Валентину Підвербну визнали найстарішою матір’ю України. Лише кілька місяців не вистачило до світового рекорду.

Валентина Підвербна стала рекордсменкою.


Малеча в ізоляції
Галас після пологів і натовп журналістів біля під’їзду так дістали жінку, що вже через місяць вона почала вести з донькою ізольоване життя.

“Валентина і раніше була нелюдимою, практично ні з ким не спілкувалася, але тепер це набуло гіпертрофованої форми”, – розповіли сусіди.

Читайте також:  Кабінет пацієнта у додатку "Дія": для чого він необхідний і коли запустять

Підвербна перестала пускати у квартиру навіть працівників соціальної служби, які приходили перевірити, в яких умовах росте малеча. Була спроба вирішити питання через суд, але зрештою служба здалася і позов відкликала. Проте ситуація не покращилась.

Анна-Марія, яку Валентина називала вдома просто Марійкою, була “замкнута” суто на мамі: жінка зробила все, щоб обмежити контакти дитини із зовнішнім світом.

У голову дівчинки вкладалося, що ігри з іншими дітьми призведуть до того, що вона почне пити та курити. Причому в тому, що таке втлумачує саме мама, мала сама зізналася під час ток-шоу (щоб подивитися відео, доскрольте вниз матеріалу).

Валентина Підвербна з донькою Анною-Марією.

Невдалим виявився і “похід” до дитсадка. Як розповіли в адміністрації дитячого закладу, у 2015 році Анну-Марію зареєстрували, а першого ж дня її мама “втнула номер”: сказала, що весь час перебуватиме з донькою в дитячому садку. Також вона вимагала, щоб вихователі говорили дитині “не косити, а дивитися прямо” – хоча словами проблему з очима, звичайно ж, було не вирішити.

“У результаті мати просто перестала приводити дівчинку, вигадувала якісь небилиці, ніби ми хотіли позбутися дитини. Ба більше, розповідала це й доньці. Уявляєте, як налаштована дитина?!” – повідомили в садку.

Були проблеми з медичним обслуговуванням дитини. У поліклініці Валентина Підвербна взагалі написала відмову, щоб ніхто “навіть не намагався”. Не хотіла, щоб Анні-Марії лікарі подивилися в очі; заявляла, що “дочка просто балується”.

Сусіди стверджують, що з кожним роком ситуація погіршувалась: “Жінка, як ви розумієте, не молодшає, їй уже далеко за 70, а дивацтва прогресують. Страшно подумати, що буде з дівчинкою – а вона чудова”.

Кілька разів сусіди помічали, що жінка жебракувала. Але на всі пропозиції про допомогу отримували від Валентини категоричну відмову.

Читайте також:  У середмісті Франківська жінка вдарила молотком по голові чоловіка: Потерпілий в лікарні

“Валентина, незважаючи на те, що може і крикнути на дівчинку (та гіперактивна) і навіть використовувати ненормативну лексику, до безтями любить її. У ній сенс її життя. Але що буде далі?” – кажуть сусіди.

Сама ж Підвербна протягом десяти років після народження доньки стверджує одне: “Я її ніколи не віддам”. Від претензій соціальної служби Валентина відбилася, але у цій історії виник несподіваний поворот.

Ізраїльтянка оскаржила материнство
Таке, кажуть у Чернігові, могло бути сюжетом для серіалу, проте виявилося реаліями. Колишня харків’янка Оксана Спектор, яка зараз живе в Ізраїлі, оскаржила у Новозаводському районному суді Чернігова материнство Валентини Підвербної.

Виявилось, що обидві жінки були пацієнтками однієї київської клініки. Але Оксана Спектор переконана, що її яйцеклітини використали для запліднення Валентини Підвербної – причому без її згоди, незаконно. Тому вона вимагає зробити ДНК-експертизу, перевірити – чи є вона біологічною матір’ю Анни-Марії.

Як, перебуваючи в Ізраїлі, жінка могла дійти такого висновку? Виявилося, що Оксана у 2021 році подивилася сюжет про найстарішу матір України. А коли побачила дівчинку, то ахнула: дитина була схожа зовсім не на Валентину, а на Оксану. До того ж, нюанси зі здоров’ям виявилися одні й ті самі. І жінка забила на сполох, почала з’ясовувати що і як. Але з огляду на те, що Валентина Підвербна на контакт не хоче йти навіть зі знайомими людьми, у жінки не було іншого виходу, як подати до суду.

Оксана Спектор на сто відсотків переконана, що має рацію, тому просить суд визнати її матір’ю дитини, що народилася в Чернігові, і внести відповідні зміни до актового запису про її народження. 12 січня суд розпочав розгляд справи, наступне засідання відбудеться вже у лютому.

Читайте також:  У Чехії відбувся суд над готелем, який вимагав від росіян написати заяву про засудження анексії Криму

“Спектор не буде йти на контакт зі ЗМІ, вона навіть змінила адвоката. Крім того, тепер суд буде засідати без преси, оскільки справа стосується маленької дитини. Є багато етичних моментів”, – повідомив співрозмовник OBOZREVATEL.

Чим закінчиться ця історія – важко уявити. Однак якщо виявиться, що біологічною матір’ю Анни-Марії є все ж таки Оксана Спектор, це зачепить долі кількох людей. Також буде питання до клініки, де проводилося ЕКЗ. Лікар, який проводив процедуру, вже заявив, що архіви за давністю знищено.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.