facebook

Польські вчені знайшли ген, який удвічі збільшує ризик тяжкого перебігу COVID-19

У Польщі вчені провели дослідження, результати якого показали, що деякі люди мають особливий ген, який впливає на перебіг коронавірусної хвороби. Зокрема, він нібито збільшує ризик тяжкого перебігу у понад два рази.

Польські вчені знайшли ген, який удвічі збільшує ризик тяжкого перебігу COVID-19


Роботу було проведено фахівцями з Медичного університету Білостока, розповів на пресконференції у четвер, 12 січня, Адам Недзельський, міністр охорони здоров’я Польщі (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

За словами чиновника, виявлений генетичний фактор впливає на COVID-19 так само, як зайва вага, вік і супутні захворювання. Дослідження проводилося понад півтора року, і, як з’ясувалося, цей ген має 14% поляків. Загалом, як додав професор Марцін Монюшко, який відповідає за проєкт, він наявний у 8-9% жителів європейських країн та 27% жителів Індії.

“Вдалося ідентифікувати фактор, класифікований як четвертий в ієрархії, що визначає тяжкість захворювання. Це конкретний ген. Тобто, крім тих факторів, про які ми говорили, маємо дуже важливий елемент. Від нього також залежить, чи буде пацієнт переносити COVID-19 у тяжкій формі”, – сказав міністр.

Недзельський додав, що фахівці розраховують на те, що такі результати допоможуть лікарям виявити людей, які найбільш схильні до ризику захворювання і закликати їх робити щеплення від коронавірусу.

Читайте також:  МОЗ: в Україні підтверджено 21 випадок COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.