facebook

Вчені виділили симптом штаму “Омікрон”, характерний для вакцинованих

Штам “Омікрон” був зафіксований у 114 країнах з моменту виявлення його в ПАР наприкінці листопада. Багато вже відомо про симптоми цього штаму. Але, як з’ясувалося, однією з його особливостей є симптом якого не було до появи вакцинації.



Про це повідомила Express учений із ZOE Covid Study доктор Клер Стівс.

Вчені побоювалися гіршого після того, як було виявлено, що мутації в шиповидному білку давали новому штаму перевагу перед вакцинацією. Він може уникнути виявлення антитіл, індукованих вакцинами.

За минулі місяці з моменту його виявлення багато стало відомо про симптоми “Омікрону”. Дослідження ZOE Covid, яке відслідковує поширення пандемії, відіграло важливу роль у цих зусиллях. За даними ZOE, одним із найпоширеніших симптомів є чхання.

За словами доктора Клер Стівс, чхання – це симптом, “якого ми ніколи не бачили до появи вакцинації”.

За результатами ZOE, опублікованими минулого року, чхання частіше, ніж зазвичай, може бути ознакою COVID-19 у вакцинованих людей.

“Наші дані показують, що люди, які були вакциновані, а потім дали позитивний результат на COVID-19, частіше повідомляли про чхання як про симптоми порівняно з тими, хто не робив щеплення “, – заявляли вчені ZOE.

Вчені зробили висновок, що часте чхання без причин після вакцинації може бути ознакою COVID-19.

Аналіз ZOE, заснований на даних, відправлених користувачами в його додаток, не виявив чіткої різниці у профілі симптомів “Дельта” та “Омікрон”: лише 50% людей відчувають три класичні симптоми: лихоманку, кашель, втрату нюху або смаку.

Втрата нюху та смаку стала зустрічатися набагато рідше: раніше у 2021 році вона входила до десятки основних симптомів, а тепер посідає 17-е місце, і лише кожна п’ята людина відчуває її.

Читайте також:  "Нищить органи, цілячи у потаємну точку, штам "Омікрон" суне з таємними симптомами": лікарка про небезпеку вірусу

Хоча для багатьох з нас “Омікрон” більше схожий на застуду, він, як і раніше, може призводити до госпіталізації і, зрештою, вбивати або залишати після себе довгострокові симптоми, які порушують повсякденне життя.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.