facebook

Чого не має бути в меню шкільних їдалень: роз’яснення Держспоживслужби

Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року. Оновлене меню має 160 страв. Що не можна готувати для школярів – читайте у статті.



Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру та жирів. Натомість збільшено кількість споживання м’яса, риби, молока, свіжих овочів і фруктів.

Нове харчування у школах з січня 2022
У всіх шкільних їдальнях з 1 січня зобов’язані:

зменшити кількість цукру у 2 рази – до 7,5 грамів на один прийом їжі;
збільшити кількість фруктів до 100 грамів на один прийом їжі;
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі до 30 – 50 грамів;
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70, 100 або 120 грамів кожна, залежно від віку дітей;
збільшити кількість молочних продуктів.

Як зміниться харчування:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі;
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння (але це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це);
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів;
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
питна вода має бути доступна завжди під час їжі;
салати треба заправляти перед видаванням.

Читайте також:  МОН радить учителям слідкувати за зовнішнім виглядом

Чого не має бути в меню шкільних їдалень
Не можна відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день.
Насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій.
Не дозволяється плавлений сир.
Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів;
Сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
У шкільних буфетах заборонено продавати:

солодкі хлібобулочні вироби;
продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
газовані напої, зокрема й солодкі;
м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
непастеризовані соки та молочні продукти;
каву;
гриби.

Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже її результати торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей,
– зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.