facebook

У Франції виявили новий штам коронавірусу родом із Камеруну: що про нього відомо

На півдні Франції у 12 осіб діагностували коронавірус із “атиповою комбінацією” майже пів сотні мутацій. Вчені ідентифікували, що йдеться про невідомий раніше штам COVID-19.

У Франції виявили новий штам коронавірусу родом із Камеруну: що про нього відомо


Новому варіанту дали назву B.1.640.2 і припускають, що його “привезли” мандрівники з Республіки Камерун у Центральній Африці. “Відкриття” належить експертам Медітерранського інфекційного університету в Марселі (IHU – Mediterranee Infection), перші результати дослідження опубліковано на порталі MedRxiv.

Що відомо про новий COVID-штам
Зазначається, що його виявили у пацієнтів із COVID-19 з міста Форкальк’є у регіоні Прованс-Альпи-Лазурний берег біля Марселя ще 10 грудня. Він має 46 мутацій, які, як вважається, роблять його стійкішим до вакцин.

Проте справжній рівень загрози чи заразності варіанта B.1.640.2, який за цей час не поширився у великій кількості, ще невідомий. Експерти взялися досліджувати його і поки наголошують: у світі виявляються десятки нових мутацій, але це не обов’язково означає, що вони будуть небезпечнішими, наприклад, за Дельту чи Омікрон. На останній у країні зараз припадає понад 60% випадків зараження, пише Express.

Що робить варіант більш відомим і небезпечним, то це його здатність розмножуватися через кількість мутацій, які він має стосовно вихідного вірусу. Ось тоді це стає варіантом занепокоєння, як було з Омікроном”, – пояснили вони.

B.1.640.2 ще не було виявлено в інших країнах або марковано як варіант, що розслідується Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Відмінні симптоми його прояву французькі вчені не описують.

“У нас дійсно є кілька випадків нового штаму в географічній зоні Марселя. Ми назвали це “варіант IHU”. Було представлено два нові геноми”, – сказав професор Філіп Колсон, який очолює відділ у Mediterranee Infection, що виявив мутований штам.

Читайте також:  Шмигаль заявив, що жорсткий карантин врятував Україну від “італійського сценарію”

У науковій роботі він із колегами описує, що варіант генетично відрізняється від B.1.640, який, як вважають, з’явився у Демократичній Республіці Конго у вересні 2021 року. Тести показують, що цей штам несе мутацію E484K, яка, як вважається, робить його стійкішим до вакцин.

У нього також є мутація N501Y, вперше виявлена у варіанта Альфа, яка, на думку експертів, може зробити його таким, що більш передається.

“Це далекий родич Омікрону, який, ймовірно, походить від старішого вірусу… Ці спостереження ще раз показують непередбачуваність появи нових варіантів SARS-CoV-2 та їхнє розповсюдження з-за кордону. І вони ілюструють складність контролю за цим процесом”, – йдеться у статті вчених.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.