facebook

До легенів вірус не доходить: вчені вказали на особливість штаму “Омікрон”

Вчені оприлюднили нову інформацію про перебіг нового штаму коронавірусу “Омікрон”. Дослід на золотистих хом’ячках показав, що штам вражає легені не так сильно, як інші варіанти SARS-CoV-2.



Препринт дослідження опублікували на bioRxiv. Його автори – бельгійські вірусологи під керівництвом професора Левенського католицького університету Йохана Нейтса.

У легенях хом’ячків, заражених “Омікроном”, виявили менше молекул РНК коронавірусу, ніж при зараженні іншими штамами. “Омікрон” сильніше розмножується у верхніх респіраторних шляхах, ніж в легенях.

У ході дослідження перевіряли, як “Омікрон” проникає до організму золотистих хом’ячків. Ці тварини також уразливі для ковіда, як і люди. Результати спостережень порівнювали з аналогічними дослідженнями перебігу інших варіантів коронавірусу.

Виявилося, що у хом’ячків вірус активно розмножувався у верхніх дихальних шляхах. У них збільшувалася температура, виявлялися інші типові симптоми коронавірусу. Подальший перебіг хвороби значно відрізнявся.

На пізніх стадіях розвитку хвороби, у тканинах легень було менше частинок РНК коронавірусу, ніж у випадку з іншими мутаціями. При зараженні омікроном хом’ячки худнули не так сильно. “Омікрон” не викликав суттєвих пошкоджень тканин та запалень, пов’язаних із підвищеною активністю імунітету. Вчені поки що не знають, що стало причиною зміни характеру перебігу інфекції. Вони продовжуватимуть досліди.

Зазначимо, що “Омікрон” (В.1.1.529) вперше зафіксували у Південній Африці. Наразі вірус поширився на більш ніж 80 країн світу. Пацієнтів з “Омікроном” було виявлено і в Україні.

Вважається, що “Омікрон” поширюється швидше, ніж штам “Дельта”. Медикам належить провести масштабні дослідження, щоб докладніше підтвердити цю теорію.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Читайте також:  Вчені встановили основну причину чому жінки подають на розлучення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.