facebook

“Новорічно-різдвяні свята стануть “пекельною” розвагою, яку небезпеку несе штам “Омікрон””: медик про вірус і карантин

В Україні вже зафіксовано перший випадок штаму “Омікрон”, тепер експерти очікують його стрімкого поширення.



Попереду Новий рік і Різдво, тому медики скептично налаштовані щодо покращення ситуації у медичних закладах. Вірус продовжує відправляти у лікарні інфікованих зі страшними симптомами та ускладненнями. Деякі фахівці вважають, що вірус здатен перетворити свята на справжню “пекельну розвагу”.

Як інформує “НВ”, співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк вважає, що новорічно-різдвяні свята стануть каталізатором нової хвилі COVID-19 в Україні, а тому захворюваність почне зростати вже у січні 2022 року.

“Нова хвиля почнеться доволі скоро. Напевно, вже навіть у січні, після свят. Вони стануть каталізатором. У нас цього року не діють карантинні обмеження, які діяли минулого року в січні. <…> Тобто розбіг нова хвиля візьме раніше. І з лютого уже будемо бачити доволі динамічний ріст захворюваності”, — зазначив Ковтонюк.

Домінуючим, на думку експерта, знову буде штам Дельта, хоч перший випадок нового штаму COVID-19 Омікрон уже зафіксували на території України.

“Якщо один випадок уже зафіксований, найбільш ймовірно, що є ще не зафіксовані випадки. Але наша команда все ж прогнозує те, що Омікрон не буде [визначати] перебіг весняної хвилі. Найбільш ймовірно, що він в кінці весни, на літо, осінь буде мати серйозний вплив, а у найближчу хвилю буде домінувати той самий штам Дельта, який є зараз”, — розповів Ковтонюк.

Минулої доби, за даними МОЗ, в Україні виявили 2500 інфікованих COVID-19 — це найнижчий показник за останні три місяці. Добовий показник захворюваності традиційно знизився після вихідних.

Загалом за весь час пандемії в Україні захворіло 3 610 687 осіб, з них 3 338 555 одужали, померли 93 262.

Читайте також:  Колола голкою і забороняла плакати: на Дніпропетровщині мати по-звірячому знущалася над дитиною. Фото 18+

Головний санітарний лікар Ігор Кузін прогнозує, що чергове зростання захворюваності на коронавірус в Україні відбудеться вже в лютому 2022 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.