facebook

Нові правила: Шкарлет обіцяє, що в підручники більше не пропустять «нісенітниць»

Міністерство освіти і науки оновило порядок конкурсного відбору шкільних підручників.
Як передає Укрінформ, про це міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомляє у Телеграмі.


«Оновлено порядок конкурсного відбору шкільних підручників. Це важливий крок до вдосконалення їхнього змісту та покращення якості. Роботу в цьому напрямі ми розпочали минулого року», – заявив Шкарлет.

Він зауважив, що всі пам’ятають, яка критика лунала від батьків і вчителів стосовно виданого у 2017 році підручника з хімії для 9 класу та із всесвітньої історії для 11 класу 2019 року.

Міністр вважає, що критика абсолютно обґрунтована, оскільки мали місце недоречні нісенітниці на сторінках навчальної літератури.

«Боротися з цією проблемою команда МОН почала саме з суттєвого поліпшення процедури відбору. І конкурсні відбори підручників (крім електронних) для 9 класу та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників вже були оголошені за новими правилами», – заявив Шкарлет.

За його словами, головна відмінність нового порядку – цілковита прозорість і відкритість усіх етапів конкурсу.

Міністр зазначив, що у відборі зможуть взяти участь лише ті підручники, яким надано гриф МОН. Таким чином, процес здійснення експертизи підручників виводиться за межі конкурсу – він буде йому передувати. Це дозволить збільшити час для роботи експертів, а також надасть авторам і видавництвам можливість доопрацювати підручники після отриманих зауважень.

Крім того, підручники подаватимуться на конкурс у вигляді оригінал-макетів, часу для ознайомлення з новоствореними підручниками передбачено більше. Також обов’язковим стало обговорення підручників педагогічними працівниками, батьками та іншими зацікавленими особами, окрема увага приділятиметься дизайнерському оформленню навчальних видань.

«На цьому ми не зупиняємося. У планах – відновити процес апробації підручників перед масовим запровадженням їх у заклади освіти», – заявив Шкарлет.

Читайте також:  Які зміни відбудуться в українській системі освіти — Оксен Лісовий розкрив деталі

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Міністерство освіти і науки України розробило проєкт Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Раніше набула резонансу поява в шкільних підручниках антинаукової інформації. Так, у підручнику з хімії для 9 класу радили лікувати рак содою, а автори історії замість наукових фактів внесли в статтю біблійні міфи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.