facebook

Чи підходить вакцина Coronavac для бустерних доз. Відповідає голова комітету ВР з охорони здоров’я

Голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що вакцина Coronavac не передбачає третє, бустерне щеплення.

Про це він заявив у програмі Суспільного “Полюси”.

“Все ж таки для бустерної дози краще використовувати мРНК вакцину, а не вакцини векторні чи інактивовані. От Coronavac, ми зараз ведемо перемовини з виробником Coronavac. Вони самі не впевнені. Тобто вони ще не кажуть, що їхньою вакциною можна робити третю дозу. Там питання ще є”, — зазначив депутат.

Він також відзначив, що наразі 60% населення України не зробили щеплення проти коронавірусу навіть другою дозою. Окрім того, спливає термін дії препарату AstraZeneca і ця вакцина також не передбачає використання “бустерних” доз.

Суспільне звернулось до Міністерства охорони здоров’я України із запитом про те, чи підходить вакцина Coronavac для бустерних доз, яку бустерну дозу варто використовувати для тих, хто вакцинувався Coronavac. В МОЗ обіцяли найближчим часом надати відповідь щодо усіх рекомендацій для бустерних доз і вакцин, які варто використовувати.




Що відомо

Міністерство охорони здоров’я прогнозує запуск бустерного щеплення на середину січня 2022 року. Це не пов’язано зі спалахом нового штаму “Омікрон” у Африці та країнах ЄС.

Про новий штам коронавірусу, який вперше виявили на півдні Африки, британські вчені повідомили 24 листопада. Він характеризується великою кількістю мутацій у шиповидному білку, що може ускладнити його нейтралізацію антитілами, сприяти швидкому поширенню та стійкості до існуючих вакцин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, новий штам коронавірусу “Омікрон” уже виявили в щонайменше 38 країнах, зокрема США й низці країни Європи (Нідерландах, Великій Британії, Румунії тощо), Індії, Ізраїлі, Росії і не лише.

Читайте також:  Де в Івано-Франківську можна отримати бустерну дозу вакцини від “ковіду” (СПИСОК)

В Україні поки не виявили новий штам коронавірусу. Але у зв’язку з його поширенням у світі на період дії карантину в Україні встановили заборону на в’їзд іноземцям та особам без громадянства, які прибувають із низки африканських країн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.