facebook

Українці заплатять податки з покупок, які не зможуть пояснити: як працюватиме нова система

В Україні з вересня 2022-го запровадять непрямі методи контролю: перевірятимуть покупки. Якщо українцю не вдасться довести, що витрати підтверджені легальним доходом, доведеться сплатити податок у 19,5%.

За покупками українців почнуть стежити уважніше


Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Непрямі методи податкового контролю є досить поширеною світовою практикою. Її мета – боротьба з відмиванням грошей, махінаціями та податковими злочинами. Як розповідає кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський, ця система працює у США, Німеччині, Франції, Великій Британії та інших країнах.

“Там громадяни повинні документально підтверджувати доходи та великі витрати. У разі розбіжностей або відсутності документів податкова має право самостійно розрахувати суму податку та вимагати його сплати. Працюють податкові агенти, які збирають інформацію про платника податків у сусідів, знайомих, родичів, колег по роботі й так далі”, – каже він.

Проте експерт зазначає, що такі методи не завжди ефективні, адже створюють конфлікти платників податків та податкової, призводять до тривалих і витратних судових процесів.

Водночас Черкашин зазначає, що непрямий податковий контроль добре зарекомендував себе в розвинених демократіях. А ось успішних практик впровадження такої ідеї в країнах, що розвиваються, він не знайшов.

За офіційними даними, зараз законопроєкт про непрямі методи податкового контролю тільки розробляється Кабінетом міністрів.

Читайте також:  Україна підписала угоди щодо вакцини від COVID-19: коли її доставлять і хто отримає безкоштовно

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.