facebook

Українцям з 1 грудня збільшать пенсії та доплати: кого це торкнеться

В Україні з 1 грудня через збільшення мінімальної зарплати зросте розмір мінімальної пенсії.



Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Мінімальна пенсія збільшиться у тих, хто досяг віку 65 років та має необхідний страховий стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років). Для цієї категорії громадян встановлено мінімальний розмір пенсії, що становить 40% від мінімальної зарплати. Відповідно, з 1 грудня він збільшується з 2400 до 2600 гривень.

А от тим, хто вирішив “докупити” стаж, якого не вистачає для виходу на пенсію (це цілком легальна опція для громадян), підвищення мінімальної зарплати невигідно. Як відомо, “вартість” одного місяця стажу становить 22% від “мінімалки” (як ЄСВ). Відповідно, “ціна питання” зростає з 1320 до 1430 гривень.

Розмір звичайної мінімальної пенсії з 1 грудня також зростає. Але пов’язано це зі збільшенням не мінімальної зарплати, а прожиткового мінімуму, розмір якого коригується двічі на рік – у липні та грудні.

Мінімальна пенсія прив’язана до розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. 1 липня цього року прожитковий мінімум для непрацездатних і автоматично розмір мінімальної пенсії зріс до 1854 гривень. З 1 грудня вони збільшуються до 1934 гривень.

До прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб також прив’язана максимальна пенсія. Вона становить десять прожиткових мінімумів для відповідної категорії. Неважко підрахувати, що розмір максимальної пенсії зростає з 18 540 гривень до 19 340 гривень. Різниця – 800 гривень.

Також варто нагадати, що зі збільшенням мінімальної пенсії підвищуються доплати за наднормативний стаж – за кожний повний рік стажу понад 35 років для чоловіків та 30 років для жінок пенсія за віком збільшується на 1% від розміру мінімальної пенсії. Майже цілий рік ці доплати становили 18,54 гривні, а з 1 грудня вони зросли до 19,34 гривні.

Читайте також:  На Косівщині загорівся будинок: знайдено тіло чоловіка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.