facebook

Найгірший варіант: чому всіх стривожив новий COVID-штам із Африки та наскільки він небезпечний

Британські науковці заявили про появу нового штаму коронавірусу на території Африки. За даними досліджень, він може бути ще небезпечнішим, ніж домінантна в світі Дельта. Тим часом низка країн уже вживає заходів, що відображають серйозну стурбованість.



Небезпечніший за Дельту
Про появу нового штаму повідомило видання Daily Mail із посиланням на групу науковців із Великої Британії. Фахівці описали B.1.1.529 як “найгірший варіант”, який вони бачили з початку пандемії. Справа в тому, що в нього найбільша кількість мутацій – у спайковому білку їх 32. Для порівняння: у Дельти їх було “всього” 8. Це означає, що новий варіант вірусу може бути:

потенційно заразнішим;

здатним уникати дії антитіл-нейтралізаторів, “націлених” на вихідний варіант S-білка, що використовується у вакцинах.

Водночас слід уточнити, що це лише попередні висновки. На цей час ще немає жодних даних, виміряних під час експериментів або спостережень: ні щодо здатності обходити імунітет, ні за тяжкістю перебігу хвороби.

Голова дослідницького центру UCL Genetics Institute Франсуа Баллу вважає, що за цією мутацією слід уважно спостерігати, проте поки що “немає причин надмірно хвилюватися, хіба що частота (заражень. – Ред.) у найближчому майбутньому зросте”.

Підвищена заразність
Дані про захворюваність у ПАР побічно показують, що B.1.1.529 має переваги над іншими штамами. Кількість нових випадків стрімко зростає. Одна з дослідницьких груп перевірила 77 зразків вірусу в провінції Гаутенг, де розташовані столиця країни Преторія та найбільше місто Йоганнесбург. Як виявилося, всі вони належали до B.1.1.529.

Вірогідно, новий варіант також поширюється і в інших провінціях. Зараження також виявлено у Ботсвані, де, ймовірно, і зародився B.1.1.529, а також у туриста в Гонконгу, який повернувся з ПАР. А в п’ятницю про виявлення першого випадку повідомила влада Ізраїлю та Бельгії. Усього зараз зафіксовано близько 100 випадків захворювання.

Читайте також:  Тіло в яму опускав мер: похорон загиблого від Коронавірусу вразив всю Україну. “Поклали тата самі в труну”

Що каже ВООЗ
ВООЗ після термінового засідання позначила південноафриканський штам як той, що “викликає занепокоєння”. B.1.1.529 отримав назву “омікрон”. В організації зазначили, що новий варіант має велику кількість мутацій, і деякі з них викликають занепокоєння. За попередніми даними, він також збільшує ризик повторного зараження коронавірусом.

“Встановлено, що цей варіант поширюється швидше, ніж під час попередніх спалахів інфекції. З цього випливає, що він може мати більші перспективи поширення”, – сказано в повідомленні.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала всі європейські країни тимчасово призупинити в’їзд для мандрівників із регіону, де було виявлено новий вірусний варіант. “Зараз важливо, щоб ми всі в Європі діяли дуже швидко, рішуче та скоординовано”, – сказала вона.

У Європейському центрі профілактики та контролю захворювань зазначили, що омікрон може бути найнебезпечнішим із усіх відомих COVID-варіантів. Там не відкидають, що наявні вакцини проти нього є малоефективними.

Особливості походження
Численні зміни геному SARS-CoV-2 раніше неодноразово фіксували у зразках, узятих у хронічних хворих на імунодефіцит. Справа в тому, що вірус у них в організмі може залишатися місяцями, поступово накопичуючи мутації та не натрапляючи на належну відсіч імунної системи. Так само було і з Альфою.

Тому науковці відразу припустили, що “гіпермутант” виник унаслідок затяжної інфекції у пацієнта з ослабленим імунітетом, можливо, у хворого на СНІД. “Не дивно, що новий варіант виявили у Південній Африці”, – зазначив із цього приводу професор Адріан Пурен.

У Південній Африці багато ВІЛ-інфікованих, але люди часто не знають про свій діагноз. А секвенування РНК із позитивних на коронавірус ПЛР-проб роблять рідко.

Реакція країн
Щоб протистояти поширенню нового варіанту, низка країн уже призупинила авіасполучення з країнами півдня Африки. Так, Сінгапур забороняє в’їзд усім іноземцям та непостійним жителям країни, якщо ті нещодавно відвідували Ботсвану, Есватін, Лесото, Мозамбік, Намібію, Південну Африку чи Зімбабве.

Читайте також:  “Щоб зробити секс хорошим, потрібно визнати, що він має недоліки”: як Наталя працює в секс-шопі Івано-Франківська (ФОТО)

Велика Британія з 26 листопада тимчасово скасувала всі рейси з Південної Африки, Намібії, Ботсвани, Зімбабве, Лесото та Есватіні, а британці, які повертаються з цих країн, мають пройти карантин. Ізраїль забороняє громадянам подорожувати до Південної Африки, а Індія запроваджує суворішу перевірку мандрівників із Південної Африки, Ботсвани та Гонконгу.

Обмежить авіасполучення з ПАР і Німеччина. Авіакомпаніям буде дозволено виконувати лише вивізні рейси для німців, що перебувають на території ПАР. Чехія із суботи заборонить в’їзд громадян третіх країн, які протягом останніх двох тижнів перебували в ПАР, Намібії, Лесото, Есватіні, Зімбабве, Ботсвані, Мозамбіку та Замбії. Аналогічне рішення ухвалила влада Нідерландів, Іспанії, Туреччини, ОАЕ, Канади та Франції.

Pfizer вивчає новий штам
Компанії BioNTech та Pfizer розпочали тестування своєї вакцини проти нового штаму. “Ми розуміємо стурбованість експертів і негайно розпочали тестування варіанта B.1.1.529. Ми очікуємо на отримання додаткових даних за результатами лабораторних тестів не пізніше ніж за два тижні”, – заявили в BioNTech.

Вчені зазначають, що ці дані дадуть зрозуміти, чи є B.1.1.529 альтернативним варіантом, для протидії якому варто змінити вакцину від коронавірусу. За підрахунками представників компанії, на оцінку піде “близько двох тижнів”.

Що говорить лікар
Виникнення нової мутації, здатної витіснити з популяції інші варіанти, – дуже тривожна новина. Адже вже поширена Дельта і так надзвичайно заразна. Проте українська лікарка-вірусологиня Алла Мироненко вважає, що “омікрон” не загрожуватиме людям з повноцінним імунітетом.

“Суто теоретично він не буде агресивнішим, ніж Дельта-штам, тому що він селекціонувався на імунодефіцитній людині”, – зазначила вона, маючи на увазі, що штам був виявлений у пацієнта, хворого на СНІД.

За її словами, люди з імунодефіцитом специфічно реагують на будь-який вірус, а не лише на COVID-19, тому для оцінки рівня небезпеки нових штамів їхні випадки захворювання не треба враховувати.

Читайте також:  Головний військовий хірург Львова п’яним почав оперувати: Вигнав всіх з палати і почав розрізати бійця

“Це стосується будь-якого вірусу, а не тільки коронавірусу. Наприклад, грип. Він не схильний до тривалої циркуляції в організмі, але в імунодефіцитних дітей він може виділятися з організму протягом двох тижнів, хоча у людини з повноцінним імунітетом цей період становить п’ять днів максимум”, – розповіла медикиня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.