facebook

Банки по-новому перевірятимуть перекази українців: що змінили і коли заморозять

В Україні з 27 листопада змінили правила обміну інформації між банками та Держфінмоніторингом. Йдеться про грошові перекази, за якими мають стежити фінансові установи.

Як перевірятимуть перекази українців


Про це пише видання UBR. Зміни у своєму наказі №322 передбачило Міністерство фінансів. Загалом моніторинг кардинально не зміниться. Банки й досі відстежують перекази своїх клієнтів.

Про які переклади повідомлять?

операції у сумі від 400 тис. грн чи спроба їх провести;

підозрілі переклади;

зупинення фінансових операцій;

зупинення видаткових фінансових операцій;

заморожування активів, пов’язаних із тероризмом.

Банки передають інформацію до Держфінмоніторингу. Після цього відомство може запросити додаткову інформацію у своїх клієнтів.

Зазначимо, також фінустанови зобов’язані перевіряти прибутки своїх клієнтів. Навіть невеликий переказ, якщо він не пояснюється легальними заробітками, може бути заблоковано. Крім того, підозри мають викликати операції з готівкою, сумнівні операції.

Фінансовий моніторинг в Україні посилили кілька років тому. Це загальна практика у всіх розвинених країнах. Чинний принцип: банк повинен добре знати свого клієнта і навіть клієнта свого клієнта.

За неякісний моніторинг фінустанови зобов’язані сплачувати високі штрафи. Тому їм вигідніше надто уважно контролювати українців. Через це виникають ситуації, коли блокуються навіть незначні перекази.

Читайте також:  Мобілізація в Україні: Маляр повідомила про зміни в роботі військово-лікарських комісій

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.