facebook

“Дві нові мутації роблять із штаму “Дельта” “монстра”, заразність стає колосальною”: академік про нову загрозу вірусу

Штам “Дельта” стрімко поширюється в Україні та світі. Саме цей варіант вірусу, котрий відзначається надзвичайною агресивністю, домінує зараз фактично в усіх країнах. Лікарі продовжують натикатися на все новіші підступи штаму “Дельта”, а також закликають українців не легковажити.



Як інформує “НВ”, директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна Сергій Комісаренко розповів, що вчені працюють над розробкою нових препаратів, але раніше винайдені вакцини поки досить ефективні.

“Ми не можемо передбачити розвиток вірусу. На превеликий жаль, вірус може стати ще більш агресивним, можуть з’явитися варіанти мутацій, які будуть більш небезпечними, які будуть призводити до більшої летальності, а можуть бути такі, що призведуть до меншої летальності…

Вже є багато штамів вірусу. Вони теж конкурують один з одним. Зараз найбільш поширеним у світі є штам “Дельта”, який, можливо, не такий небезпечний, як деякі з варіантів, але він є більш контагіозним [заразним]. Він фактично витіснив всі інші варіанти штамів”, — зазначив Комісаренко.

Лабораторії продовжують працювати над вивченням штаму Дельта. Виявилося, розповів академік, що заразність вірусу штаму Дельта зараз більш потужна завдяки тому, що відбулися дві нібито незначні мутації, на які спочатку не звертали увагу.

Вчені, зокрема і українські, працюють над розробкою нових вакцин, які будуть ефективнішими проти Дельти. Але існуююча наразі вакцина, додав вчений, досі дієва.

“Вакцини були зроблені проти первинного варіанту коронавірусу, тому, звичайно, вони менш ефективні проти нових варіантів…

Вони досить ефективні проти штамів Альфа, Бета, Гамма, і вони ефективні досі проти Дельта. Це не ставить під сумнів важливість вакцинації. На жаль, вони захищають вже слабкіше, ніж проти уханського варіанту. Зараз працюють над вакцинами, які будуть спрямовані проти варіанту Дельта і, можливо, через декілька місяців нам запропонують… провести вакцинацію, яка буде посилювати [ефект] від тих щеплень, які були зроблені раніше”, — вважає Комісаренко

Читайте також:  "Вірус проявив найбільш жахливу властивість, міцне здоров'я цієї групи людей більше не рятує": медики про штам "Омікрон"

Раніше Міністерство охорони здоров’я повідомляло, що українці під час осінньої хвилі коронавірусу інфікуються виключно штамом Дельта. Медики стверджують, що люди його переносять значно важче. Споживання кисню пацієнтом з COVID-19 зросло в п’ять-шість разів, підрахували у МОЗ.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко заявив, що вакцинація у 11 разів зменшує ризик смертності від Дельта-штаму коронавірусу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.