facebook

“Штам “Дельта” таємно руйнує легені, хворий дізнається про біду в останню мить”: лікарі про виклики вірусу

Штам “Дельта” продовжує стрімко поширюватися Україною. Медики закликають громадян не нехтувати здоров’ям, адже мутований вірус почав викликати надзвичайно серйозні ускладнення. Іноді масштабне ураження легень проявляється різко і без попередніх серйозних ознак.



Такий стан називають цитокіновим штормом, людину доводиться терміново госпіталізовувати, хоча попередній перебіг недуги тривав спокійно.

Як повідомляє “Ukrinform”, про ситуацію розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Є кілька ключових моментів. Перш за все, хвиля захворюваності, яка зараз триває, на 100% обумовлена штамом “Дельта”. Штам “Дельта” призводить до того, що в хворих у 5-6 разів зростає споживання кисню.

Якщо, наприклад, ми раніше споживали на рівні приблизно 200-250 тонн на добу, то зараз уже, в середньому, 330-370 і вище. Це та кількість кисню, яка кожного дня має бути доставлена до лікарень. У той же самий час, упродовж жовтня два найбільших виробники кисню стали на регламентні роботи – і ці регламентні роботи неможливо було перенести, тому що це питання безпечної роботи цих підприємств.

З 1-го листопада вони вже повернулися до роботи, і близько ста тонн кисню на добу додалося до загального обсягу. Дійсно, впродовж останніх 2-3-х тижнів був доволі складний період, тому що в ручному режимі доводилося передомовлятися про екстрену поставку або екстрене доведення кисню”,- зазначив Ігор Кузін.

“Зараз 35 підприємств на добу виробляють близько 400-450 тис. тонн, і це саме медичний кисень. Також у нас є ще певний резерв технічного кисню, який з березня-місяця дозволено також до використання у закладах охорони здоров’я, якщо він відповідає необхідним вимогам по якості. Тому, по суті, з 1-го листопада вже всі заклади, які потребували кисню, його мають, або це питання вже повністю врегульовано.

Читайте також:  "Шокуючий симптом з'являється у інфікованих в горлі, почалися фатальні страждання": лікарка про ознаки штаму "Омікрон"

У той же час ми розуміємо, що велика кількість ковідних хворих, особливо зі штамом “Дельта”, – це понаднормове навантаження і на кисневі станції, й на кисневі балони, і на все інше. Тому я повністю підтримую те, що кожна лікарня, яка має у своєму складі палати інтенсивної терапії або реанімаційне відділення, повинна мати свою власну кисневу станцію.

Це абсолютно нормальний процес, і до кожної кисневої станції така лікарня повинна ще мати джерело безперебійного живлення, тому що це пов’язані речі. Але це довгостроковий інфраструктурний проєкт, тому що зараз майже 280 лікарень уже мають кисневі станції, й вони не залежать від поставок, якихось технічних складнощів, самостійно можуть забезпечувати себе киснем. Якщо це буде довгостроковою перспективою, це дійсно буде покращувати надання медичної допомоги”,- додав він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.